Ana Sayfa SGK Aynı şahsa ait farklı işyerleri tek bir SGK dosyasından bildirilebilir mi?

Aynı şahsa ait farklı işyerleri tek bir SGK dosyasından bildirilebilir mi?

668
0

Mükellefimiz bilanço esasına tabi ve iştigal konusu ticari taksi ve halk otobüsüdür önceden SGK dosyası otobüs olarak açılmıştır. Ancak takside çalışan işçilerin girişleri ve işlemleri de bu dosya üzerinden yapılmış taksi için ayrıca bir SGK dosyası açılmamıştır 2018 sonunda halk otobüsü satılmış taksi devam etmiştir bu süreden sonra. Dosyaya takside çalışan işçilere ait bildirimler yapılarak devam edilmiştir. SGK’dan 2018 yılına ait gelen yazıda taksi için SGK dosyası açılmadığı kaçak işçi çalıştırıldığı yönünden resen dosya açılmış ve İPC uygulanmıştır. Sorum şudur ki mükellef tek dosya ile bu işlemleri yapamaz mı taksi için ayrıca bir ek SGK dosyası mı açılması gerekirdi. Bunun ilgili kanunda yeri var mıdır ek faaliyete ek SGK dosyası açılması gerektiğine dair bir hüküm var mıdır?

İşçiler fiilen çalıştıkları işyerlerinde sigortalı olmaları esasına göre hareket edilmesi gerekir.

Kuruma tüzel kişilik olarak değil SGK dosyası otobüs olarak açılmıştır diye belirtmişsiniz işlem başlangıçta yanlış.

SSİY madde 27 İşyerinin Bildirilmesi İşyeri bildirgesi MADDE 27 – (1) İşyerinde, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi veya (c) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran, sigortalı çalıştırılan bir işyerini devir alan ya da bu nitelikte işyeri kendisine intikal eden işveren, Kanunun 11 inci maddesinde belirtilen sürelerde vermekle yükümlü olduğu örneği Ek-6 ve Ek-6/A’da bulunan işyeri bildirgesini Kuruma (Değişik ibare: RG-5.12.2017-30261)(24) elektronik ortamda göndermek zorundadır. (Mülga cümle: RG-5.12.2017-30261)(24) (…) (2) (Değişik: RG-21.8.2013-28742)

Aynı işverenin, birden fazla özel ya da ihale konusu iş alması, işyeri kurması veya devir alması yahut kendisine intikal etmesi hâlinde her işyeri için ayrı işyeri bildirgesi düzenlenir. (Ek cümleler: RG-5.12.2017-30261) İşverenin talebi üzerine aynı işverene, aynı iş kolunda olmak üzere işin bitiminden itibaren bir ay içerisinde tekraren verilen veya ihale edilen güvenlik, temizlik, taşıma ve benzeri nitelikteki hizmet alımı işlerinde yeni bir işyeri bildirgesi verilmeksizin söz konusu işlerin yürütüldüğü işyeri dosyası üzerinden işlemler yürütülebilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurumca belirlenir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikICSG İstanbul 2020 Fuarı Duyurusu. (8-9 Nisan 2020 İstanbul)
Sonraki İçerikNorveç’teki Şirket Türlerine ilişkin Genel Bilgiler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz