Ana Sayfa Dünya Norveç’teki Şirket Türlerine ilişkin Genel Bilgiler

Norveç’teki Şirket Türlerine ilişkin Genel Bilgiler

2414
0

Norveç’teki Şirket Türlerine ilişkin Genel Bilgiler

Norveç AB üyesi olmasa da AEB (Avrupa Ekonomik Bölgesi) üyesidir. Norveç’te bir şirketin tescil ettirilmesi, hem yerleşik hem de yerleşik olmayan şirketler için AEB anlaşması yoluyla AB pazarına sınırsız erişim sağladığı için etkili bir seçenektir.

Norveç, açık politikaları teşvik eden güçlü bir ekonomiye ve ilerici hükümete sahip, oldukça gelişmiş bir ülkedir. Bu politikaların, ülkenin denizcilik, enerji, iletişim ve teknoloji gibi çeşitli endüstrilerde küresel bir lider olmasına olanak tanıyan Norveç Şirket Kuruluşu aracılığıyla denizaşırı yatırımları çekmede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Norveç, kişi başına nominal GSYİH (yaklaşık 75.389 ABD Doları) ile üçüncü sırada yer almaktadır ve yaşam kalitesi söz konusu olduğunda az sayıda ülke Norveç’i geçebilir.

Norveç’teki en yaygın şirket türleri:

– Özel limitet şirket (AS)

– Halka açık limitet şirket (ASA)

– Yabancı bir şirketin şubesi

Özel Limitet Şirket (AS)

Dünya çapında yaygın bir şirket türü olan limitet şirket, sahiplerinden ayrı bir tüzel kişiliktir ve bu nedenle kurucuların kişisel sorumluluklarını sınırlar. Bir veya daha fazla kişiye (hissedara) ait olabilir ve işletme diğer şirketlerde hisse sahibi olabilir.

AS oluşturmanın ana dezavantajları maliyet ve bürokrasidir. Kayıt ücretine ek olarak, peşin olarak ödenmesi gereken en az 30.000 NOK sermaye gereklidir (nakit veya varlık olarak). Bu şirket türü bir yönetim kurulu gerektirir ve birkaç resmi belge gereklidir. Şirketin 5 milyon NOK (Norveç Kronu) üzerinde bir cirosu varsa, bir denetçi gereklidir.

Maliyet: Kayıt (online) 5,666 NOK veya 6,797 NOK (kağıt belgelerle) olmakla birlikte, minimum 30,000 NOK sermaye gereklidir.

Avantajlar: sahipler için sınırlı sorumluluk vardır, saygın bir şirket şekli, kredi olanağı vardır, olası vergi avantajları bulunur

Dezavantajları: şirket kuruluşu ve yürütülmesi daha pahalıdır, daha fazla yasal raporlama vardır, bir muhasebeci olması tavsiye edilir

Halka Açık Limitet Şirketi (ASA)

ASA, sahipliği düzenleyen kurallara sahip olması nedeniyle AS’den farklıdır. Şirketin sahipliğini belirli menfaatlerle sınırlayan herhangi bir kural olamaz ve bir ASA, yeni bir hisse senedi veya şirketin bir AS’den dönüştürülmesi durumunda mevcut sahiplerden hisse satın almak için bir kamu ihalesi sunmalıdır. Hem borsada hem de bankalarda listelenen Norveç şirketleri ASA olmalıdır (ancak bankalar mülkiyet düzenlemesi de dahil olmak üzere belirli düzenlemelerden muaftır). Bir ASA’nın 1 milyon NOK sermayeye sahip olması gerekir ve her cinsiyetten üyelerin bulunduğu ve üyelerin en az %40’ına sahip bir yönetim kurulu ve bir denetçi olmalıdır.

Önceki İçerikAynı şahsa ait farklı işyerleri tek bir SGK dosyasından bildirilebilir mi?
Sonraki İçerik2019/4. Dönem geçicide biten yıllara sari inşaatın kar-zararını geçici beyanında bildirecek miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz