Ana Sayfa SGK Asıl işverenin SGK borç yapılandırılmasına alt işverenin borçları da dahil edilecektir.

    Asıl işverenin SGK borç yapılandırılmasına alt işverenin borçları da dahil edilecektir.

    814
    0

    Alt işverenlerin borçları

     

    5510 sayılı Kanunun 12 nci maddesine göre, alt işverenlerin Kurumumuza olan borçlarından, alt işveren ile birlikte asıl işveren de sorumlu tutulmuştur.

    Dolayısıyla, alt işvereni bulunan işverenlerin, 7256 sayılı Kanun kapsamına giren borçları için başvuruda bulunmaları halinde, asıl işverenin borçlarının yanı sıra alt işverenlerin borçları da yeniden yapılandırma kapsamına dâhil edilecektir.

    Diğer taraftan, asıl işverenin başvurusundan önce alt işverenin kendi borcu için 7256 sayılı Kanuna istinaden başvuruda bulunması halinde, başvuruda bulunan alt işverenin kapsama giren borcu anılan Kanuna istinaden peşin veya taksitle ödenebilecek, ancak Kurumla ihtilaf yaratmayacağına ilişkin asıl işverenden alınmış bir örneği Ek:4/a’ da yer alan taahhütnamenin getirilmesi alt işverenden istenecektir.

    Buna karşın, asıl işveren tarafından 7256 sayılı Kanuna istinaden yapılacak başvuru sırasında, varsa alt işverenin borçları da yeniden yapılandırma kapsamına dâhil edileceğinden, asıl işverenden, daha sonraki bir tarihte anılan Kanuna istinaden başvuruda bulunulmayacağına dair alt işverenlerden alınmış bir örneği Ek:4/b’ de yer alan taahhütnamenin getirilmesi istenilecektir.

    Hal böyle olmakla birlikte, gerek asıl işverenlerin, gerekse alt işverenlerin 7256 sayılı Kanuna istinaden başvuruda bulunmaları ve asıl işverenlerin, alt işverenlerden; alt işverenlerin ise asıl işverenlerden taahhütname alamamaları halinde,

    -Asıl işverenlerin borçları, alt işverenlerin borçları da dâhil edilerek elektronik ortamda,

    -Alt işverenlerin borçları ise, yalnızca kendi borçlarını kapsayacak şekilde manuel ortamda yapılandırılacaktır.

    Ancak, bu durumda, gerek asıl işverenin, gerekse alt işverenin kapsama giren borçlarını ödemesi halinde, alt işverenin borçları mükerrer tahsil edilmiş olacağından, mükerrer tahsil edilmiş olan tutarlar asıl işverenlerin varsa borçlarına mahsup edilecek, borcunun bulunmaması halinde ise faizsiz olarak iade edilecektir.

     


    EK:4/A

     

    KONU: Alt işverenin başvurusu üzerine asıl işverenin muvafakati

    SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

    ………SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE

    …………………… SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİNE

    TAAHHÜTNAME

    Müdürlüğünüzde/Merkezinizde işlem görmekte olan ………………………………………………… sicil

    numaralı işyerimizin ………. nolu alt işvereni olan ………………………………………………………………………..

    ile 5510 sayılı Kanunun 12 nci maddesi hükmüne istinaden müşterek ve müteselsil borçlu bulunduğumuz toplam ………………………… TL borcumuzun, söz konusu alt işverene ait olan

    kısmının münferiden 7256 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmesi talebine işveren olarak muvafakat eder, anılan Kanun maddeleri hükümlerine göre borcunu ödememesi halinde müştereken ve müteselsilen borçlu bulunduğumuzu, bu konuda ileride itirazda bulunmayacağımızı ve ihtilaf yaratmayacağımızı kabul ve taahhüt ederiz.

    …/ … / 2020

    Adı Soyadı/ Unvanı

    İ m z a

    Adres:

    Tel:


     

    EK: 4/B

    KONU: Asıl işverence yapılan başvuruya istinaden alt işveren olarak başvuruda bulunulmayacağına dair dilekçe

    SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

    …………….. SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE

    …………………… SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİNE

    TAAHHÜTNAME

    Müdürlüğünüzün/Merkezinizin ………………………………………….. sicil numaralı işyerinde işlem gören ……………………………………………………………………………………………’nin alt işveren numarası

    ile faaliyette bulunmaktayım.

    Asıl işverenin, alt işvereni olarak çalıştırdığım sigortalılardan dolayı Kurumunuza olan borçlarımı 7256 sayılı Kanunun kapsamında ödemek üzere başvuruda bulunması nedeniyle, söz konusu işyerinden dolayı alt işveren sıfatımdan kaynaklanan borçlarım için anılan Kanun hükümlerinden yararlanmak amacıyla ayrıca başvuruda bulunmayacağımı, bu borcun asıl işveren tarafından anılan

    Kanun hükümlerine göre ödenmemesi halinde, Kurumunuza karşı herhangi bir itirazda Bulunmayacağımı ve bundan dolayı ihtilaf yaratmayacağımı beyan ve taahhüt ederim.

    …/ … /

    2020

    Alt İşveren

    Adı Soyadı / Unvanı

    İ m z a

    ADRES  :

    TEL     :

     


    Kaynak: SGK Genelge – GENELGE 2020/45, 17.11.2020
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBorçların Yapılandırılması Broşürü Yayınlandı
    Sonraki İçerikPandemi nedeniyle meslek mensupları ikametgah adreslerinde faaliyet gösterebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz