Ana Sayfa Vergi Apartmanların ortak alanları kira verilirse kira gelirini yönetim mi beyan edecek?

    Apartmanların ortak alanları kira verilirse kira gelirini yönetim mi beyan edecek?

    Apartman/site yönetiminin mükellefiyeti bulunmamaktadır. Bu nedenle elde edilen gelir, mesken (konut) sahiplerinin hisseleri oranında kira geliridir.

    445
    0

    Apartman/ site yönetimi olarak kapıcı dairesini veya baz istasyonu kurulması, reklam yayınlanması, ATM konulması gibi amaçlarla, diğer ortak alanları kiraya veriyoruz. Elde edilen gelir kira geliri (GMSİ) midir

    Binaların mütemmim cüzleri (ayrılmaz parçaları), teferruatları, ortak alanlarının kiraya verilmesinden elde edilen gelir, kira geliridir.
    Apartman/site yönetiminin mükellefiyeti bulunmamaktadır. Bu nedenle elde edilen gelir, mesken (konut) sahiplerinin hisseleri oranında kira geliridir.
    Apartmanın/sitenin kapıcı dairesi veya diğer ortak alanları tevkifat (stopaj/kesinti) yapmakla yükümlü olan birine kiraya verildiğinde elde edilen gelir, tevkifata (stopaj/kesinti) tabi kira geliridir.
    Apartmanın/sitenin kapıcı dairesi veya diğer ortak alanları tevkifat (stopaj/kesinti) yapmakla yükümlü olmayan birine kiraya verildiğinde ise elde edilen gelir, istisna ve tevkifata (stopaj/kesinti) konu olmayan kira geliridir.
    Ancak apartmanın/sitenin kapıcı dairesi mükellef olmayan bir şahsa kiraya verildiğinde elde edilen gelir mesken kira geliridir.

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikPandemi nedeniyle alınan hibe destekleri vergilendirilir mi?
    Sonraki İçerikTek düzen hesap planında büyük ve küçük harf kullanabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz