Ana Sayfa SGK Tek düzen hesap planında büyük ve küçük harf kullanabilir miyiz?

    Tek düzen hesap planında büyük ve küçük harf kullanabilir miyiz?

    Tekdüzen hesap planı açıklamaları

    1401
    0

    Müşterim yeni bir muhasebe programı aldı. Programda tekdüzen hesap planında ana hesaplar küçük harflerle tanımlanmış/yazılmış alt hesaplar ise büyük harflerle tanımlanmış. Bunun bir sakıncası var mıdır?

    Bir sakınca olmaz.

    _______________________________________________________________________

    Satışlarımızdan dolayı meydana gelebilecek alacaklarımıza karşılık almış olduğumuz teminat mektupları hangi hesaplarda muhasebeleştirmelidir?

    Teminat mektupları Nazım Hesaplarda takip edilir.

    Modüllü cari-stok-banka ticari muhasebe programı kullanan bir mükellefe (resmi muhasebeye bağlantılı) program yazılımcısı 120-alıcılar hesabına alt hesap açmanıza gerek yok zaten programın cari arka yüzünde cariler takip ediliyor. İstenildiğinde oradan ekstre ve bakiye listeleri verilebilir demiş. Böyle bir uygulama doğru olur mu? Hatta 101-320 gibi hesaplar içinde bu şekil takip edilebilir demiştir. Fakat o zaman da mizanda müşteri hesap be bakiyeleri gözükmeyecek.

    Ana hesapların ihtiyaca göre alt hesap açılarak kayıtlar yapılır.

    Nazım Hesaplara yapılan kayıtların, Yevmiye, Kebir Defterine (e-DEFTER/Kağıt Defter) yazılması gerekir mi? Nazım Hesap kayıtları Defterde olması zorunluluk ise ilgili Mevzuat bilgilerini paylaşabilir misiniz?

    Nazım hesaplar TDHP kullanılmış ise elbette kağıt ortamında yazdırılır. Yıl içinde yevmiye maddesi olarak kayıt yapılan işlemlerin iptal olmayacağına göre Defterin bütünü yazdırılır. Ayıklama yapılamaz. Yevmiye numarası bozulur. Mevzuat bilgisi TDHP’nin işleyiş sisteminin bütünüdür.

    NAZIM HESAPLAR VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

    Tekdüzen Hesap Planı işleyişine dair açıklamlar için tıklayın


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikApartmanların ortak alanları kira verilirse kira gelirini yönetim mi beyan edecek?
    Sonraki İçerikSerbest meslek erbabı home-ofis olarak kullandığı konut için ödediği kredinin faizini gider yazabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz