Ana Sayfa SGK Adi ortaklık yapısı bozulursa ortaklık adına açılmış SGK dosyası kapanır mı?

    Adi ortaklık yapısı bozulursa ortaklık adına açılmış SGK dosyası kapanır mı?

    Asgari sermaye zorunluluğunu yerine getirmeyen şirketin Ticaret Sicil kaydı silinir mi?

    836
    0

    2 ortaklı adi ortaklı şahıs firması ortaklardan biri ayrılınca tek kişi kalıyor. Bu durumda şu an adi ortaklık adına olan sgk sicil dosyası devam eder mi? Tek ortak olan kişi üzerine mi yeniden sgk dosyası açılmalıdır?

    Adi ortaklık Borçlar Kanunu’nun 620. Maddesine göre Adi ortaklık sözleşmesi, iki ya da daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri sözleşmedir. Adi Ortaklıkların tüzel kişiliğinin bulunmamasından dolayı gelir veya kurumlar vergisi mükellefi değildirler. 

    Ancak adi ortaklıklar katma değer ve stopaj vergisi mükellefiyeti tesis ettirmek zorundadırlar. Adi ortaklıklarda dönem sonlarından ortaya çıkan kâr veya zarar, adi ortaklığı oluşturan ortaklar tarafından adi ortaklık içindeki hisseleri oranında kendi kazançlarına dahil ederek vergilendirmek durumundadırlar. Ortaklıktan bir ortağın çıkması ile adi ortaklık yapısı bozulmuştur. 

    Bağlı bulunduğunuz SGM işveren birimi ile görüşüp devirlerinizi yapmanızı öneririm.


    Yeni TTK’nın limited şirket sermayesinin asgari 10.000 TL’ye çıkarılması ile ilgili şart yerine getirilmediği için şirketin Ticaret sicilden kaydı resen silinmiş. Şirket faal durumda ve faaliyetine devam etmektedir. Tekrar ticaret sicile kaydetmek için nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?

    Ticaret sicilinden silinen şirket hukuken şirket değildir. Adi ortaklıktır.

    Adi ortaklığın defterini tutmak da sakınca yoktur.

    Tekrar Ticaret siciline yeniden kaydolunması ve diğer bürokratik işlemler için Ticaret sicili ile görüşünüz.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki kadın yönetici sayısı, yaklaşık üç kat artarak 50’den 142’ye ulaştı
    Sonraki İçerikOECD Küresel Büyüme Tahminini Yükseltti

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz