Ana Sayfa Çalışma Hayatı İşveren personelleri için çalışma şartlarını sağlayamazsa personellerinin çalışmadığı günlerinin ücreti ödemeli midir?

    İşveren personelleri için çalışma şartlarını sağlayamazsa personellerinin çalışmadığı günlerinin ücreti ödemeli midir?

    Belediyenin kapattığı ve çalışılamayan iş yerindeki işçilerin ücretini ödemek zorunda mıyız?

    509
    0

    İşyerimizi belediye ekipleri kaçak nedeniyle yıkmak için geldiler ve bu esnada çalışanlar 5 gün işe gelmedi. Çünkü belediye çalışmaya izin vermedi. 5 gün sonra çalışmaya devam edildi. Belediyenin izin vermediği 5 gün için çalışanlara tam maaş ödeme yapılması gerekir mi?

    İş Yasası’nın 66/c maddesi “İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği” sürelerin çalışma sürelerinden sayılacağı hükmünü getirmiştir.

    6098 sayılı TBK 408. maddesine göre de “İşveren, iş görme ediminin yerine getirilmesini kusuruyla engellerse veya edimi kabulde temerrüde düşerse, işçiye ücretini ödemekle yükümlü olup, işçiden bu edimini daha sonra yerine getirmesini isteyemez.”

    İşçi işyerine saatinde gelmiş, çalışmaya hazır halde işyerinde bulunmuşsa iş sözleşmesinden doğan yükümlülüğünü yerine getirmiştir. İşveren işe hazır olan işçiyi çalıştırmazsa bunun sorumluğuna katlanmak ve işçiyi çalıştırmasa da ücretini tam olarak ödemekle yükümlüdür.

    İşçinin işe hazır olarak beklemesine karşın işçiyi çalıştırmayan işverenin ücret ödeme yükümlülüğünü sınırlandıran istisna, işverenin “zorlayıcı nedenlerle” işçiye iş verememesi halidir.

    Zorlayıcı nedenlerle işe hazır olan işçiye iş veremeyen işveren bir hafta süreyle işçiyi çalıştırmasa da yarım ücret ödemek zorundadır. Bir haftadan sonra işverenin ücret ödeme yükümlülüğü ortadan kalkar.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik1.003 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına 186,8 milyon TL kaynak aktarıldı: 6,6 Milyonu İzmir’deki SYDV’lere Aktarıldı
    Sonraki İçerikNet Döviz Pozisyonu Açığı Ağustos 2020’de 165.246 milyon ABD doları olarak gerçekleşti ve Temmuz 2020’ye göre 570 milyon ABD doları arttı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz