Ana Sayfa Vergi Kullanılmak Üzere Alınan Yazar Kasalarda Amortisman Uygulanabilir mi?

    Kullanılmak Üzere Alınan Yazar Kasalarda Amortisman Uygulanabilir mi?

    3789
    0

    1- KULLANILMAK ÜZERE ALINAN YAZAR KASALARDA AMORTİSMAN UYGULANIR MI?
    Mükellefler kullanmak üzere satın aldıkları ödeme kaydedici cihazlar için %100’e kadar amortisman oranı seçebilirler, amortisman ayırma imkanı bulunmayanlar ise alış bedellerinin tamamını vergiye tabi kazançlarının tespitinde indirim konusu yaparlar.

    2- YAZAR KASA KULLANIMINDA HANGİ HALLERDE ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI KESİLİR?
    2.1-
    Onaylanan modele uygun üretim veya ithalat yapmayan,
    2.2- Cihazları satışa sunmadan önce Maliye Bakanlığı’nın özel mühürü ile mühürlettirmeyen,
    2.3- Servis teşkilatını (satış, bakım-onarım)kurmayan,
    2.4- Satışını yaptığı her cihazın yedek parça da dahil olmak üzere en az 10 (on) yıllık bakım ve onarımını sağlayamayan üretici veya ithalatçı kuruluşlar,
    2.5- Süresi içerisinde ödeme kaydedici cihazları almayan,
    2.6- Cihazları bozan,
    2.7- Bozuk cihazları kullanan,
    2.8- Başkalarının kullanmasına izin veren mükellefler adına
    Vergi Usul Kanununun 353’üncü maddesinin 8 numaralı bendinde yazılı özel usulsüzlük cezası kesilir.

    ***Üretici veya ithalatçı kuruluşlar, Maliye Bakanlığı’nın özel mühürü ile mühürlenen her 500 cihaz için en az bir eleman bulunduracak şekilde yurt sathına yayılmış bakım ve onarım teşkilatlarını kurmak zorundadırlar.

    3- HANGİ HALLERDE ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI ARTTIRILABİLİR?
    Maliye ve Gümrük Bakanlığınca belirlenip açıklanan usul ve esaslara uymayan,
    3.1- Üretici veya ithalatçı kuruluşlar,
    3.2- Bunların satış, bakım-onarım servislerinde görevli elemanları ile ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyeti bulunan mükellefler hakkında;
    her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere, Vergi Usul Kanununa bağlı Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvelde yer alan birinci derece usulsüzlük cezalarının 5 (beş) katı uygulanır.

    ***Bu Kanunun uygulanması ile ilgili olarak Maliye ve Gümrük Bakanlığından onay alan üretici veya ithalatçı kuruluşlar, kurmuş oldukları satış ve bakım-onarım servisleri ile birlikte müteselsilen sorumludurlar.

    ***Satışını yaptıkları cihazları, (daha önce satılan ve halen mükelleflerce kullanılanlar da dâhil) Maliye ve Gümrük Bakanlığınca uygun görülen şekilde düzenlemeyen veya arızalandığı halde çalışır hale getirmeyen üretici veya ithalatçı kuruluşlar, düzenlemedikleri veya çalışır hale getirmedikleri cihazların rayiç veya emsal bedelini ilgili mükellefe ödemek zorundadırlar.

    Kaynak: Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikYapı, Tesis Ve Onarım İşleri İhalelerinde Kullanılan Müteahhitlik Karneleri Ve İş Bitirme Belgelerinin 2018 Yılına Ait Değerlendirme Katsayıları Hakkında Tebliğ
    Sonraki İçerikTasarım Desteği Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2008/2)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2018/4)

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz