Ana Sayfa Vergi 2023 Yılında bitecek inşaat için önceki yıl yapılan stopaj 2022 yılı kurumlar...

    2023 Yılında bitecek inşaat için önceki yıl yapılan stopaj 2022 yılı kurumlar vergi beyannamesinde indirim konusu yapılabilir mi?

    180
    0

    Yıllara sari işlere ait henüz tamamlanmamış devam eden 2023 yılına sarkan yıllara sari işlerin 2022 yılı içerisinde adımıza ödenen stopaj kesintisini 2022 yılı kurumlar vergisi üzerinden mahsup işlemi yapabilir miyiz?

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun değişik 42’nci maddesinde birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarım işlerinde kar veya zararın işin bittiği yıl kat’i olarak tespit edileceği ve tamamının o yılın geliri sayılarak mezkûr yıl beyannamesinde gösterileceği hükmüne yer verilmiştir.

    Yani yıllara sari inşaat ve onarım işleri bittiği yıla ait beyannamede gösterilecek olup bu kapsamda hizmeti veren mükelleflerce kendi adlarına yapılan tevkifatlarda bu dönem beyannamesinde mahsup edilebilecektir.

    Vergi Tevkifatı
    Madde 94

    Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.

    3. 42 nci madde kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara (kurumlar dahil) ödenen istihkak bedellerinden,

    (2009/14592 sayılı B.K.K. ile “42 nci madde kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara ödenen istihkak bedellerinden (3491 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 1 inci maddesiyle değişen ibare; Yürürlük: yayımı izleyen ayın başından itibaren yapılan ödemelere uygulanmak üzere yayımı tarihinde)
    % 5
    (46)” Yürürlük; 3.2.2009)(4)


    Yıllara sari inşaat hakedişinden kesilen stopaj geçici vergi beyannamesinde beyan edilecek mi?

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞirketin kur korumalı işleminden oluşan kur farkı ve faiz gelirleri kurumlar vergisinden istisna mıdır?
    Sonraki İçerikEYT’li Personel için uygulanacak 5510 indiriminin şartları nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz