Ana Sayfa Vergi 2023-2. Dönem Geçici Vergi Oranı Yüzde Kaçtır?

    2023-2. Dönem Geçici Vergi Oranı Yüzde Kaçtır?

    181
    0

    Kurumlar vergisi mükellefi A.Ş.’yiz. 2023-2.dönem geçici vergide oran (geçici vergi oranı) kaçtır? (Ayrıca ihracat ta yapmaktayız)

    2023/2. dönemi için KV oranı %20 olarak uygulanacaktır.

    Genel kurumlar vergisi oranı %20 den %25 çıkarılmıştır. Bankalar, 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri için ise %25’ten %30’a çıkarılmıştır.
    2023 YILI KURUMLAR VERGİSİ ORANI % 20 DEN % 25 E ÇIKARILMIŞ, İHRACAT YAPAN FİRMALARIN İHRACAT FAALİYETLERİNDEN ELDE EDİLEN KAZANCA KURUMLAR VERGİSİ ORANININ 1 PUAN YERİNE 5 PUAN OLARAK İNDİRİMLİ UYGULANMASI İMKANI GETİRİLMİŞTİR. (Md.21)
    Kurumlar Vergisi oranı % 20 den % 25 e (bankalar, 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri için ise % 25 ten % 30 a ) artırılmıştır.
    2023 yılı 3. Dönem Geçici Vergi Beyannamelerinde yeni kurumlar vergisi oranının uygulanması gerekmektedir. Zira, yürürlük maddesine göre söz konusu değişiklikler 1/10/2023 tarihinden sonra verilmesi gereken beyannamelerden başlamak üzere uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
    İhracat faaliyetinde bulunan şirketlere tanınmış olan 1 puanlık kurumlar vergisi indirim imkanı 5 puana çıkarılmıştır.
    Sanayi sicil belgesine sahip üreticilere tanınmış 1 puanlık kurumlar vergisi indirimi ile ilgili değişikliğe gidilmemiştir.
    YÜRÜRLÜK:
    1/10/2023 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyannamelerden başlamak üzere;
    kurumların (şirketlerin) 2023 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına, özel hesap dönemine tabi olan kurumların ise 2023 yılında başlayan özel hesap dönemi ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına uygulanmak üzere yasanın Resmî Gazetede yayımlandığı tarihte (15.7.2023) yürürlüğe girmiştir.

    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikVitrin Kiralama Sözleşmesi İçin Damga Vergisi Ödenecek Mi?
    Sonraki İçerikMatrah Artırımı Ve İlave Vergi Muhasebe Kaydı Örneği

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz