Ana Sayfa Duyurular 2021 yılı Ocak-Temmuz döneminde tekstil ve hammaddeleri ihracatında öne çıkan ilk 3...

2021 yılı Ocak-Temmuz döneminde tekstil ve hammaddeleri ihracatında öne çıkan ilk 3 ülke İtalya, Almanya ve ABD oldu

492
0

TEKSTİL VE HAMMADDELERİ İHRACATINDA ÖNE ÇIKAN ÜLKELER

▪ 2021 yılı ocak-temmuz döneminde Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatında öne çıkan ülkeler değerlendirildiğinde, en önemli ihracat pazarının İtalya olduğu gözlemlenmektedir. İtalya’ya 2021 yılı ocak- temmuz döneminde tekstil ve hammaddeleri ihracatı %58,7 oranında artarak 619 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Bu dönemde en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirilen ikinci ülke Almanya’dır. Almanya’ya tekstil ve hammaddeleri ihracatı ocak- temmuz döneminde %21,2 oranında artarak 575 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Tekstil ve hammaddeleri ihracatında üçüncü önemli ihracat pazarı %6,6 payı ile ABD olmuştur. ABD’ye ihracat ocak- temmuz döneminde %53 oranında artarak 472 milyon dolar değerinde gerçekleşmiş olup temmuz ayında ise ihracat %5,4 oranında artarak 67 milyon dolara ulaşmıştır.
▪ 2021 yılı ocak-temmuz döneminde dördüncü ve beşinci büyük ihracat pazarları sırasıyla İngiltere ve İspanya olmuştur. Bu dönemde İngiltere’ye yapılan tekstil ve hammaddeleri ihracatı %49,7 oranında artarak 342 milyon dolar değerinde, İspanya’ya tekstil ve hammaddeleri ihracatı ise %55,9 oranında artarak 263 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Tekstil ve hammaddeleri sektörünün en büyük ihracat pazarı Avrupa Birliği ülkelerine ise ocak- temmuz döneminde ihracat %42,7 oranında artarak 3 milyar dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ 2021 yılı ocak– temmuz döneminde Türkiye’nin en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirdiği ilk 10 ülke içerisinde ihracatta en fazla artış yaşanan ülkeler; %115,2 artış ile Belarus, %64,4 artış ile Mısır ve %58,7 artış ile İtalya olmuştur. Bu dönemde Türkiye’nin en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirdiği ilk 10 ülkenin tamamında artış yaşanmıştır.

MİKTAR BAZINDA TEKSTİL VE HAMMADDELERİ İHRACATI

▪ 2021 yılı ocak-temmuz döneminde Türkiye tekstil ve hammaddeleri sektörü ihracatı miktar bazında, bir önceki yılın aynı dönemine göre %37,5 oranında artarak 2 milyon ton değerinde gerçekleşmiştir.
▪ 2021 yılı ocak- temmuz döneminde miktar bazında en önemli ihracat pazarının %8,1 payı ile İtalya olduğu görülmektedir. İtalya’ya toplam tekstil ve hammaddeleri ihracatı ocak- temmuz döneminde %41,9 artarak 135 bin ton değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Tekstil ve hammaddeleri ihracatında ikinci büyük ihracat pazarı Almanya’ya ise ihracat %14,3 artarak 104 bin ton değerinde kaydedilmiştir.
▪ Miktar bazında tekstil ve hammaddeleri ihracatında üçüncü büyük ihracat pazarı olan ABD’ye ise 2021 yılı aynı dönemde ihracat %30,9 oranında artarak 89 bin ton değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Tekstil ve hammaddeleri sektörünün ihracatının %41,3’ünün gerçekleştirildiği Avrupa Birliği ülkelerine ihracat, ocak-temmuz döneminde %34 oranında artarak 683 bin ton değerinde gerçekleşmiştir.
▪ 2021 yılı ocak-temmuz döneminde tekstil ve hammaddeleri ihracatı miktar bazında incelendiğinde, ilk on ülke arasında ihracatın en fazla arttığı ülke, sektörün en büyük 5. ihracat pazarı olan Çin olmuştur. Çin’e bu dönemde tekstil ve hammaddeleri ihracatı %307 oranında artarak 70 bin ton değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Türkiye’nin en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirdiği ilk 10 ülkeye bakıldığında miktar bazında ihracat tüm ülkelerde artmıştır. Ocak-temmuz döneminde en büyük artış yakalanan 2. ülke ise %210,9 artışla Pakistan olmuştur. Pakistan’a gerçekleştirilen temmuz ayı ihracatında %53,5 artış kaydedilmiş ve bu dönemde Pakistan’a ihracat 3 bin ton değerinde gerçekleşmiştir.

ALT ÜRÜN GRUPLARI BAZINDA TEKSTİL VE HAMMADDELERİ İHRACATI

▪ 2021 yılı ocak-temmuz döneminde Türkiye tekstil ve hammaddeleri sektörü ihracatı ürün grupları bazında incelendiğinde, en önemli ürün grubunun %88 artışla iplik ürün grubu olduğu görülmektedir. İplik ihracatı temmuz ayında %56,5 oranında artış göstermiştir.
▪ Aynı dönemde en fazla ihracat gerçekleştirilen 2. ürün grubu olan teknik tekstillerde, %8,5 oranında düşüş kaydedilmiş ve ihracat 1,4 milyar dolar değerinde gerçekleşmiştir. Temmuz ayında ise teknik tekstil ihracatı %48,9 oranında gerileyerek 157 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatında üçüncü önemli ürün grubu olan dokuma kumaş ihracatı, 2021 yılı ocak-temmuz döneminde %26,1 artışla 1,3 milyar dolar değerinde gerçekleşmiştir. Temmuz ayı dokuma kumaş sektörü ihracatı ise %2,6 oranında düşüşle 173 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
▪ Ev tekstili ihracatına bakıldığında ise ocak-temmuz döneminde ihracatın %38,6 artışla 1,3 milyar dolar değerinde gerçekleştiği, temmuz ayında ev tekstili sektörünün %1,4 oranında düşüşle 181 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiği gözlemlenmektedir.
▪ Ocak-temmuz dönemi örme kumaş ihracatı %57,1 artışla 1,2 milyar dolar değerinde gerçekleşirken, elyaf sektörü ihracatı bu dönemde %65,2 artışla 539 milyon dolar ve konfeksiyon yan sanayi sektörü ihracatı %34,7 artışla 306 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.


Kaynak: İTHİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik12.08.2021 tarihinde tebliğ edilen 2016 yılına ait vergi incelemesinin cezası 7326 sayılı kanun kapsamına girer mi?
Sonraki İçerik2021 Temmuz B formlarında elektronik olarak düzenlenen faturalar beyan edilecek midir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz