Ana Sayfa Çalışma Hayatı Zorunlu haller dışında işveren, çalışanı keyfi olarak ücretsiz izne çıkarabilir mi?

    Zorunlu haller dışında işveren, çalışanı keyfi olarak ücretsiz izne çıkarabilir mi?

    278
    0

    İşveren işçinin rızası olmadan 1 ay ücretsiz izine çıkarabilir mi ücretsiz izine çıkmak istemeyen işçinin tazminat hakkı doğar mı?

    işçinin yazılı rızası ile ücretsiz izin uygulaması yapılabilir. Bu kurala uymayan taraf olan işveren tazminat ödemek durumundadır.
    (Zorunlu nedenlerle ücretsiz izin hariç)


    ÜCRETSİZ İZİN UYGULAMASI HAKKINDA AÇIKLAMALAR

    4857 sayılı İş  Kanunu madde 22  ‘’ İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından  altı işgünü içinde yazılı olarak  kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir…….’’

    Yukardaki maddeler ve uygulamalardan ücretsiz izinle ilgili olarak aşağıdaki maddeler anlaşılmaktadır.

    1-     Ücretsiz izin uygulaması için işveren ile çalışanın karşılıklı mutabakatının olması gerekmektedir. İşçi veya işveren tarafından gelen talebin kabul edilmesi  zorunluluktur. Ücretsiz izin konusunda işveren çalışana veya çalışan işverene bir zorlama yapamaz.

    2-     İşverenin işçiyi ücretsiz izne ayırmak istemesi durumunda bu durumu yazılı olarak işçiye bildirmelidir. İşçi de bu bildirime 6 gün içinde  cevap vermelidir.

    3-     İşçi ücretsiz izne ayrılmak istemesi durumunda işverene yazılı olarak başvurması ve işverenin onaylaması gerekmektedir.

    4-     İşveren, işçinin onayını almadan tek taraflı olarak işçiyi  ücretsiz izne ayıramaz. İşveren zorla ücretsiz izni uygulamasına giderse, 1 yılını ve diğer yasal süreleri dolduran işçinin ihbar ve kıdem tazminatı alma hakkı doğar. Hatta işe iade davası açabilir.

    5-     İşçiyi ücretsiz izne ayırmak için işçinin belirli bir süre çalışma şartı yoktur.

    6-     Ücretsiz izinde bulunma  süresi sınırı yoktur. Bu husus karşılıklı anlaşmaya bağlıdır. 

    7-     İşçi, ücretsiz  izinli olduğu sürede ücret alamaz. İşsizlik ödeneğinden yararlanamaz. Kendisi için sigorta  primi ödenmez.

    8-     Ücretsiz izinli dönemde iş sözleşmesi askıda sayılır.

    9-     Yargıtay kararlarında işçinin ücretsiz  izinli olduğu dönemlerde başka işyerinde çalışması işveren tarafından fesih nedeni sayılmıştır. Ancak karşılıklı olarak yazılı bir anlaşma bulunması halinde bu mümkündür. İşveren ve İşçilerin bu hususu da göz önünde bulundurması gerekmektedir.

    Ücretsiz izin formu  dilekçesi  belgesi ve ücretsiz izin istek formu şekle bağlı değildir. Adınız soyadınız sigorta sicil numaranız, ücretsiz izne ayrılma gerekçeniz ve ücretsiz izne ayrılmak istediğiniz süreyi yazsanız yeterlidir. Ücretsiz izne ayrılmak için  imzanızı atmanız gerekmektedir adres  telefon numaranızı da yazmayı unutmayınız. Ücretsiz izin dilekçesini İşverene hitaben yazmanız gerekmektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEYT başvurusu yapacak olanlar başvurunun yapıldığı aya ait Bağ-Kur Primini Ödeyecek mi?
    Sonraki İçerikÖzel amaçlı SMMM raporları için örnek sözleşmeleri nereden edinebiliriz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz