Ana Sayfa Vergi Yurtdışına Çıkışlarda Düzenlenen Proforma Faturalar İhracat E-Faturası Kapsamında mıdır?

    Yurtdışına Çıkışlarda Düzenlenen Proforma Faturalar İhracat E-Faturası Kapsamında mıdır?

    3768
    0

    1- YURTDIŞINA ÇIKIŞLARDA DÜZENLENEN PROFORMA FATURALAR İHRACAT E-FATURASI KAPSAMINDA MIDIR?
    Proforma fatura 213 sayılı Vergi Usul Kanununda kabul edilen gerçek bir fatura olmadığından ve bir teklif olarak kabul edildiğinden kağıt ortamda düzenlenmeye devam edecektir.

    2- TAX-FREE FATURALARININ E-FATURA OLARAK DÜZENLEMESİNDE FATURA İPTALİ NASIL OLACAKTIR?
    Tüm E-fatura uygulamalarında olduğu gibi Tax-free e-faturasında da iptal mekanizması yoktur. Satış iadeleri ya da iptali gerektiren durumlarda gider pusulası ile ürün geri alınacak, böylece muhasebe kayıtlarına hem hasılat hem de gider kaydı yapılacaktır. Bununla birlikte işlem karşılığında düzenlenen E-Fatura hali hazırda GTB sistemlerine gönderilmiş olduğu için haksız iadelerin önüne geçmek için yapılması gereken işlemler “ E-Fatura Uygulaması Gümrük İşlemleri Kılavuzu (Versiyon 1.5) ” nun 4.1.1 bölümünde ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir.

    3- BEDELSİZ İHRACATLAR DA E-FATURA KAPSAMINDA MIDIR?
    Bedelsiz ihracatta da mal çıkışında Gümrük Çıkış Beyannamesi (GÇB) düzenlenip düzenlenmediğine göre ihracat E-faturası düzenlenecek olup GÇB ekinde düzenlenmediği müddetçe gönderici E-arşiv kullanıcısı ise E-arşiv fatura değilse kağıt fatura olarak düzenlemeye devam edecektir. Bununla birlikte bedelsiz gönderilen mallar bir GÇB ile çıkacaksa faturası mutlaka E-Fatura olmak zorundadır. Bilindiği üzere, E-Fatura kapsamında bedelsiz faturalar düzenlenebilmektedir.

    Kaynak: : Gelir İdaresi Başkanlığı

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikMaddi Duran Varlıklar – Sabit Kıymet Alış – Taşıt – Ticari Araç
    Sonraki İçerikMaddi Duran Varlıklar – Sabit Kıymet Satış – Binek Oto

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz