Ana Sayfa Duyurular Yurt dışı borçlanması ile emekli olanların İngiltere’de Haftalık 183 Sterlin’den Az Kazanç Elde...

Yurt dışı borçlanması ile emekli olanların İngiltere’de Haftalık 183 Sterlin’den Az Kazanç Elde Ettikleri bir İşte Çalışmaları Durumunda  Emekli aylıkları kesilmeyecek 

1138
0

Yurtdışı Borçlanması Yaparak Türkiye’de Emekli Aylığı Alan Vatandaşlarımızın Türkiye’deki Aylıkları Kesilmeksizin İngiltere’de Haftalık 183 Sterlin’den Az Kazanç Elde Ettikleri bir İşte Çalışmaları İmkânı Getirilmiştir.

Londra Başkonsolosluğu 21.11.2020

Bilindiği gibi 7247 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”, 26 Haziran 2020 tarih ve 31167 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Kanun değişikliği ile 3201 sayılı Kanun kapsamında yurtdışı borçlanması yapan kişilerin aylıkları kesilmeksizin yurtdışında kısa süreli işlerde çalışmalarına imkân tanınmıştır. 

6 Kasım 2020 tarihve 31296 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelikte “kısa süreli çalışmaya tabi işler” aşağıdaki gibi tanımlanmıştır:

“k) Kısa süreli çalışmaya tabi işler: Yurtdışında zorunlu sigortalılığa tabi olsalar dahi, Ülkemiz dış temsilciliklerince veya sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülke sigorta kurumlarınca düzenlenmiş hizmet belgesinde kayıtlı olan ve ilgili ülke mevzuatına göre elde edilen kazanç üzerinden çalışandan zorunlu sigorta prim kesintisi yapılmadığı bildirilen süreleri…”

7247 sayılı Kanun ve 6 Kasım 2020 tarihinde yürürlüğe giren Yönetmelik ile yapılan değişiklik sonucunda 3201 sayılı Kanun kapsamında yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye’de emekli aylığı alan vatandaşlarımızın İngiltere’de (2020/2021 mali yılı için Birincil Eşik – Primary Threshold) haftalık 183 Sterlin’den daha az gelir elde ettikleri bir işte çalışırken, SGK’dan emekli aylığı alabilme olanağı sağlanmıştır.

3201 sayılı Kanun kapsamında yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye’den emekli aylığı alan vatandaşlarımızın emekli aylıklarının kesilmemesi için yurtdışındaki çalışmaları sırasında bu çalışmalarından dolayı kendilerinden zorunlu sigorta prim kesintisi yapılmaması gerekmektedir. Bu kapsamda yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye’den aylık alan vatandaşlarımızın İngiltere’de haftalık 183 Sterlin’den az kazanç elde etmeleri halinde aylıkları kesilmeyecektir. 

İngiltere’de haftalık 183 Sterlin (Primary Threshold) ve üzerinde kazanç elde edilen bir işte çalışılması halinde çalışandan sigorta primi (national insurance contribution, Class 1) kesilmektedir. Bu nedenle İngiltere’deki çalışmalarından elde ettikleri kazanç 183 Sterlin ve daha fazla olan vatandaşlarımızın Türkiye’den aldıkları yurtdışı borçlanma aylıkları, eskiden olduğu gibi kesilmeye devam edilecektir

Diğer yandan, mevzuatımızda olmamasına rağmen yanlış ve maksatlı yorumlar yaparak vatandaşlarımız üzerinden haksız kazanç sağlamayı amaçlayan çevrelere karşı vatandaşlarımızın uyanık olmalarını, bu kişilere itibar etmemelerini ve Müşavirliğimizden bilgi almalarını önemle rica ederiz. 

Vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur.


Kaynak: http://londra.bk.mfa.gov.tr/Mission/ShowAnnouncement/379018 Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKDV iade alacaklarının vergi borçlarına mahsubuna ilişkin özet açıklamalar
Sonraki İçerikSözleşmede Faiz Oranı Belirtilmediği Durumlarda 2023 Yılı İçin Geçerli Olacak Temerrüt Faiz Oranı Belli Oldu