Ana Sayfa Dünya Yeni Zelanda’da Vergi Uygulamaları

Yeni Zelanda’da Vergi Uygulamaları

1481
0

Yeni Zelanda’da Vergi Uygulamaları

Yeni Zelanda’daki vergiler, Yeni Zelanda Hükümeti adına Kamu Gelirleri İdaresi (IRD) tarafından ulusal düzeyde tahsil edilmektedir. Ulusal vergiler kişisel ve ticari gelirler ile mal ve hizmet tedariki üzerinden alınır. Sermaye kazancı vergisi yoktur, ancak patent haklarının satışından elde edilen kâr gibi bazı “kazançlar” gelir olarak kabul edilir. Gelir vergisi, özellikle spekülasyon olmak üzere, belirli durumlarda mülk işlemleri için geçerlidir. Şu anda arazi vergisi yoktur, ancak yerel emlak vergileri (oranları) yerel yetkililer tarafından yönetilir ve toplanır. Sosyal güvenlik (bordro) vergisi yoktur.

Yeni Zelanda’daki işletmeler, belirli bir vergi yılında kazanılan net karları üzerinden gelir vergisi öderler. Çoğu işletme için vergi yılı 1 Nisan-31 Mart arasındadır, ancak işletmeler bunun değiştirilmesi için IRD’ye başvurabilir.

Geçici vergi mükellefi, bir önceki mali yılda 2500 Dolardan fazla artık gelir vergisine sahip olan bir kişi veya şirkettir.

Yıl sonunda işletme bir vergi beyannamesi (31 Mart tarihinde sona eren vergi yılı olan işletmeler için 7 Temmuz’da ödenir) ve daha sonra herhangi bir eksik veya fazla ödeme hesaplanır.

Şirketler kâr üzerinden %28 oranında gelir vergisi öderler. İşletme olarak çalışan bireyler için vergi oranları (yani kendi hesabına çalışan kişiler) çalışanlarınkiyle aynıdır.

İşletmeler ve kuruluşlar karları üzerinden gelir vergisi öderler.

Genellikle, işletmeler ve kuruluşlar gelir vergisi beyannamelerini ilk faaliyet yıllarının sonunda dosyalar ve vergilerini yıl sonunda toplu olarak öderler.

İlk yıldan sonra, yıl boyunca geçici vergi adı verilen taksitlerle ödeme yaparlar. Geçici vergi ödemeleri genellikle GST (Mal ve hizmet vergisi) ödemeleriyle birleştirilir.

Serbest meslek sahibi kişiler bireysel olarak vergilendirilir.

Önceki İçerikBulgaristan’da sanayi üretici fiyat endeksi Ocak 2002’de %0,3 arttı
Sonraki İçerikÖTV I sayılı listede değişiklik yapıldı. 3.3.2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz