Ana Sayfa Çalışma Hayatı Yazın stajyer olarak işe alacağımız lise öğrencisinin işe giriş bildirimini okulu mu...

Yazın stajyer olarak işe alacağımız lise öğrencisinin işe giriş bildirimini okulu mu yoksa firmamız mı yapmalıdır?

Yazın stajyer olarak işe alınacak lise öğrencisinin işe giriş bildirimini okulu mu yoksa firma mı yapmalıdır?

521
0

Bilgisayar program yazılımı ve kurulumu yapan bir firmamız için, yaz döneminde çalışacak meslek lisesi öğrencisini stajyer olarak işe almak istiyoruz. (Firmalara gidip cihazları monte edecek) Okul yaz dönemi olduğu için sigorta yapamayacağını söylemiş. Biz bu öğrenciyi stajyer olarak işe alabilir miyiz? Yoksa normal işçi olarak mı alacağız?

Bu işçiler normal çalışanlar statüsünde olup 4’a sigortalısı olarak bildirilmeleri gerekmektedir.

Kanunu’nun 71. maddesinde, çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı düzenlenerek, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaklanmıştır. Ancak, 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabileceklerdir. Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, en fazla günde iki saat ve haftada on saat olabilecektir.

Okulun kapalı olduğu dönemlerde çalışma süreleri günde yedi ve haftada otuz beş saati aşamayacaktır.

Bir çıraklık okuluna veya meslek lisesine devam etmeyen çocukların çalıştıkları işyerlerinde normal sigortalı olarak Sosyal Sigortalar Kurumu’na bildirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, çalışma yasağı bulunan işçinin yasağa rağmen çalıştırılmış olması halinde, işçi sayılarak Sosyal Sigorta yasalarının işçilere tanıdığı haklardan istifade ettirilmesi gerekmektedir.

Küçük işçiler de sigortalı yapılacak ve kendilerine yaşlarına uygun asgari ücret ödenecek ve iş sözleşmelerinde ve ibranamelerinde kanuni velilerinin de imzası bulunacaktır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Virüs nedeniyle işe gelemeyen stajyer öğrencilere maaş ödemesi yapmalıyı mıyız?

Firmamızda staj yapan üniversite ve lise stajyerlerini muhtasar prim beyannamesinde bildirmeli miyiz?

Lise stajyerlerinin işe girişini nasıl yapacağız?

Önceki İçerikHelal Akreditasyon Kurumu Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği Yayınlandı 24.06.2020
Sonraki İçerikMüteahhitlik sektöründe pazarı çeşitlendirmek ve yeni pazarlar bulmak için özellikle Endonezya, Vietnam ve Filipinler’deki projelere odaklanıldı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz