Ana Sayfa Muhasebe Yabancı uyruklular Serbest Bölgede Şirket Kurabilir mi?

Yabancı uyruklular Serbest Bölgede Şirket Kurabilir mi?

1401
0

Nakdi olarak Taahhüt edilen sermaye kuruluş sonrası ayni olarak ödenebilir mi?

S: 500.000 TL sermayeli Limited şirket kuruluşu yaptım. Sermaye nakden taahhüt edilmişti. Ancak ortak otomobilini şirkete sermayenin bir kısmı olarak vermek istemekte. Bu şekilde bir işlem yapabilir miyiz? Ne yapmamız gerekir? 

C: Kuruluşta nakden taahhüt edilmiş sermeyenin ayni olarak ödenmesi düzenlemelerde yer almamaktadır, kuruluşta ayni ve nakdi olarak veya tamamı ayni sermaye konulması yöntemi ile kurulabilirdi, Bu durumda sermayenin bu şekilde ödenmesinin mümkün olamayacağını değerlendirmekteyim.


Yabancı uyruklular Serbest Bölgede Şirket Kurabilir mi?

Türkiye de yerleşik olmayan Yabancı ülke vatandaşı İran uyruklu bir müşterim Serbest bölgede şirket kurmak istemektedir.Bununla ilgili yasal prosedür nedir? İzlemem gereken yol nedir? 

Yabancı uyruklu kişilerin TÜRKİYE de şirket kurmalarında engel bir durum olmayıp TÜRK vatandaşlar gibi haklara sahip oldukları, ancak serbest bölgelerde düzenlemeler farklı olup öncelikle ilgili bölge makamlarından şirket sözleşmesine ve kurucular için ön onayın alınmış olması gerektiği değerlendirilmektedir, Ticaret sicilinde gerekli olan işlem şirket kuruluşu prosedürü olup ilgİli sicil müdürlüğü web sayfasından gerekli belgeler bilgisi alınabilmektedir.


A.Ş. Hisse Devir Bedeli Şirketin Mal Varlığı ile Ödenebilir mi?

3 ortaklı A.Ş.’nin 24.500 TL sermaye A Ortak 24.500 TL sermaye B Ortak 51.000 TL sermaye C Tüzel kişi Ortak Sermaye toplamı 100.000 TL’dir A ve B ortak C Tüzel Kişi ortağın 51.000 TL payını şirket varlıklarından 1.500.000 TL, şahsi varlıklarından 500.000 TL ödeyerek 2.000.000 TL bedelle satın alacaklar. Bu durumda esas sermaye 50.000 TL sermaye A Ortak 50.000 TL sermaye B Ortak toplam 100.000 TL olmaktadır. A ve B Ortaklarının şirket varlıklarından kullandığı 1.500.000 TL 131-Ortaklardan Alacaklar hesabı ile mi kayıtlara alınmalı, ortaklar borçlandırılmayacak şekilde sermaye hesapları, gerekirse sermaye artışı da yapılabilecek şekilde nasıl bir yol izlenmeli?

A.Ş. de hisse devri tescile tabi değil, bir ortak payını ortak veya dışarıdan birine bedeli ödenerek devir edebilir,devir alabilir, bu ödemeler ortaklar arası ilişki olup sonucunda ortaklık pay defterin işlenecektir, ancak bu ödeme şirket için mal devri ile yapılamaz zira o varlıklar şirketin kendi malı, ancak kişisel alacakları var ise bunlar diğer ortağa kayıt yapılarak devir bedeli ödenmiş olabilir, kısaca hisse devri kişiler arası bir işlem olup şirket varlıkları ile ödeme yapılamaz kanaatindeyim.


Kiralık İşyerine yapılan tadilat giderleri hangi hesapta takip edilecektir?

İş yeri kira. İş yerine toplantı odası yapılıyor.Yapılan oda için toplam da 4.950 TL(vida-çimento-boya ,sunta v.s) civarında inşaat malzemesi alınmış. Yani 9-10 kalemden oluşan inşaat malzemeleri kullanılarak oda yapıldı. Yapılan harcamayı özel maliyet -amortisman kaydı mı yapılması gerekir, yoksa direk gidere mi atmak gerekir?

Yapılan harcama Özel maliyettir 264 hesabı kullanılır.Kira süresince itfa olunur.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGİB-Portaline giremiyorum. “Lütfen Bekleyiniz. Elektronik imza uygulaması yükleniyor.” ekranında takılıyor. Ne yapmalıyım?
Sonraki İçerikÇeklerde bankanın ödemek zorunda olduğu tutar 2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz