Ana Sayfa Vergi Vefat eden bir kişinin işyerini varisleri çalıştırılmaya devam edebilir mi?

    Vefat eden bir kişinin işyerini varisleri çalıştırılmaya devam edebilir mi?

    561
    0
    11 Kasım günü İşveren vefat etmiştir. İşçi tarafından işverenin vefatından sonra da işyeri çalıştırılmaya devam ediyor. Bu durumda işyeri kapanış tarihi ne olmalıdır?

    Varisler aynen devam edecek ise varisler adına Vergi mükellefiyeti açılır ve işlemler devam eder. Mükellefiyet kapatılacak ise eldeki mal ve değerler satılır.

    Fatura düzenlenir VD den kapanış kaydı yaptırılır.

    01/01/2020 -11/11/2020 kıst dönem yıllık GV beyannamesi 4 ay içinde verilir.

    G grubu müteahhit, arsa sahibi varislerle inşaat sözleşmesi yaptı, sözleşme kat karşılığı değil, yalnızca inşaat süresi boyunca aylık asgari ücret alacağını, tüm vergi ve sgk sorumluluğunun arsa sahibine ait olacağına dair. İnşaatın yapı izin belgesinde yer alan toplam m2 si 1450,mükellefim yapı müteahhidi olarak, ,arsa sahibi ve varisleri de yapı sahibi olarak görülüyor, ayrıca mesken olarak kullanılacak binanın giriş katında da 3 adet ofis ve işyeri yer alacak. Arsa sahibi vergi mükellefiyeti olmaksızın özel inşaat olarak yapıyı yapıp, müteahhitten de kendisine işçilik faturası kesmesini istiyor.
    Maliye danışmaya sorduğumda mesken harici ofis ve işyeri de olduğundan vergi kaydı yaptırmak zorunda diyor, vergi dairesine sorduğumda ise 500 m2 yi geçtiği için özel inşaat olamaz vergi kaydı açtıracaksınız diyor inşaat için, tecrübeli meslektaşlara sorduğumda ise gerek yok özel inşaat olarak devam edebilirsin diyor, fakat ben imar ve sgk kanunları harici detaylı kesin bir mevzuat bulamadım, özel inşaat olarak yapılabilir mi?

    Vergi Dairesinin görüşü doğrudur Vergi Mükellefiyeti tesis ettirilmesi gerekir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikVergi taksitlendirmesinden yararlanmak için açılan davalardan vazgeçilmesi gerekmektedir.
    Sonraki İçerik7256 Sayılı Kanun için vazgeçilen davlardaki yargılama giderlerini kim ödeyecek

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz