Ana Sayfa Vergi Türkiye’den Kıbrıs’a satılan muhasebe programı için kesilecek fatura TL kesilebilir mi?

    Türkiye’den Kıbrıs’a satılan muhasebe programı için kesilecek fatura TL kesilebilir mi?

    825
    0

    Kıbrıs’a muhasebe programı satacagız.

    1-Türkiye’den Kıbrıs’a satılan muhasebe programı için kesilecek fatura TL kesilebilir mi?

    2-Kesilecek fatura tam istisna şeklinde mi yoksa KDV’li kesilmesi mi doğru olur?

    Para biriminde hangi durumlara göre değişiklik olur. Bu kazancın ayrıca bir istisnası var mıdır?

    1-KKTC yabancı ülke konumundadır. Elbette fatura kesilir. Bir engel yok.

    2-Satılan bilgisayar programı için hizmet ihracatı istisnası uygulanır faturada KDV hesaplanmaz. Bedeli TL ve döviz ile tahsil edilebilir. Başka istisna olmaz.



    Şirket merkezimiz Türkiye’dedir. Sağlık hizmeti vermekteyiz. Yöneticimiz Kıbrıs’a iş seyahati için gitti. Kıbrıs’taki harcamaların gıda, otel, araç kiralama gibi hepsinin fişi faturası var. Bunlarda KDV var. Bu fiş ve faturalardaki KDV’yi Türkiye’de indirim konusu yapabilir miyiz?

    Yabancı ülkelerde (KKTC yabancı ülke konumundadır) ödenen KDV Türkiye’de indirilmez. 

    Yapılan harcamalar iş ile ilgili ise gider yazılır.


    KKTC merkezli bir firmadan alan adı yenileme hizmeti almış bulunmaktayım. Alan Adı Yenileme faturası kesilmiş olup bu fatura ile ilgili KDV2 beyannamesi vermem gerekiyor mu? 

    KDV Genel Tebliğine göre; “Türkiye’ye getirilen hizmet, Türkiye’deki firmanın Türkiye’deki faaliyeti ile ilgili ise, hizmetten Türkiye’de faydalanılmıştır. 

    KDV Genel Tebliği’nde, yurt dışından sağlanan hizmetlere ait KDV’nin hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edileceği açıklanmıştır. Dolayısıyla yurt dışından sağlanan ve KDVK’nın 1/2. maddesine göre hizmet ithali kapsamında değerlendirilen işlemlere ait KDV’nin, hizmetten yararlanan Türkiye’ de mukim kişi ve kuruluşlarca sorumlu sıfatıyla verilecek olan 2. no.lu KDV beyannamesi ile beyan edilerek bağlı bulunulan vergi dairesine ödenmesi, 1 no.lu KDV beyannamesinde de gösterilerek indirilmesi mümkün olacaktır.


    Kıbrıs vatandaşı olan bir kişiye geçici TC kimlik numarası verilmiştir. SGK girişini yapmak için izin şartı var mıdır?

    KKTC yasaları gereği, KKTC vatandaşı olmayan kişilerin ülkemizde çalışarak burada yaşayabilmeleri için, gerekli olan yasal izinleri almaları zorunludur. 

    Ülkeye giriş izni/ön izin alındıktan sonra kişinin ülkeye gelmesi ile birlikte, en geç 1 (bir) ay içerisinde tamamlanması şartı ile “çalışma izni” alınması zorunludur.


     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSeslendirme yapan bir mükellefimiz var yurtdışına hizmet verecek, karşı taraf şahıs olabilir mi?
    Sonraki İçerikBörekte KDV yüzde kaç olacak?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz