Ana Sayfa Vergi Ticari taksiler gider kısıtlaması kapsamında mıdır?

    Ticari taksiler gider kısıtlaması kapsamında mıdır?

    2005
    0
    Gerçek usulde vergilendirilen ticari taksi sahibi mükellef gider kısıtlamasına tabi midir?

    Ticari taksiler binek oto olmasına rağmen gider kısıtlaması uygulanmaz. 

    GVK MADDE 40/5 Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri 1/1/2020 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemi gelir ve kazançlarına uygulanmak üzere 07.12.2019) (Şu kadar ki faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya ÇEŞİTLİ ŞEKİLLERDE İŞLETİLMESİ OLANLARIN BU AMAÇLA KULLANDIKLARI HARİÇ olmak üzere, binek otomobillere ilişkin giderlerin en fazla %70’i indirilebilir.)


    Akaryakıt istasyonu ve ticareti uğraşmakta, firma aktifine firma yönetim kurulu üyeleri tarafından kullanılmak ve müşteriler için temsil ve ağırlama maksatlı kullanılacak, motor yat alımı yapmak istiyorlar. (Mükellef olmayan bir şahıstan) Alınacak alım da İndirilecek KDV durumu, kurumlar vergisi, amortisman indirimi, bakım onarım ve yakıt gideri, konularında ne yapmalıyız?

    Mükellef olmayan kişiden alınan yat için KDV ödenmediğine göre indirilecek KDV olmaz.

    Alınan yat ticari kazancın elde edilmesi için gerekli bir araç ise amortisman gideri ve diğer giderleri için gider kısıtlaması olmadan gider yazılır.

    İleride yapılacak vergi incelemesinde bu yat için yapılan harcamalar konusunda inceleme elemanı ile sorun yaşanabilir. İnceleme elemanı bu harcamaların ticari kazancın elde edilmesi ile ilgili olmadığını iddia edebillir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÇocuk yardımı ödemelerinin vergilendirilmesi
    Sonraki İçerikTürkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Gülle: Hazır Giyim İhracatı 20 Milyar Doları Aşacak

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz