Ana Sayfa Vergi Ticari faaliyet kapsamında sanatçılardan alınan sanat eserleri için stopaj ve KDV yükümlülüğü

    Ticari faaliyet kapsamında sanatçılardan alınan sanat eserleri için stopaj ve KDV yükümlülüğü

    799
    0

    Şirketimiz sanatçılardan sanat eseri alıp bunları satarak ticaret yapmak istemektedir. Şahıslardan alınan sanat eserlerinde KDV ve gelir vergisi tevkifatı uygulayacak mıyız?

    Bahsettiğiniz işlemler GVK 18. madde kapsamında ise yaptığınız alışlar için gider pusulası düzenlenir. Gider pusulasında % 17 GV tevkifatı yapılır Ayrıca bu alış için (2) no.lu KDV beyannamesi ile % 18 KDV hesaplanır hesaplanan bu KDV (1) no.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılır.


    Yukarıdaki açıklamalar sanat eserinin ticareti ile ilgilenen mükellefler ile ilgilidir. Bu işin eserleri üreten/meydana getiren sanatçılar/kişiler açısından vergiye tabi olup olmadığı da GVK Kanunu’nun 18’nci maddesinde belirtilmiştir.

    Bunda göre;

    Gelir Vergisi Kanunu’nun Serbest Meslek Kazançlarında Vergi İstisnasını düzenleyen 18’nci maddesinde; Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılatın Gelir Vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

    Maddenin devamında; Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahil olduğu, yazılı kazançların arızî olarak elde edilmesi halinde de istisnanın uygulanacağı belirtilmiştir. Ayrıca Serbest meslek kazançları istisnasının, Gelir Vergisi Kanunu 94’üncü maddesinde sayılan stopaj hesaplamasına engel olmadığı belirtilmiştir.

    Bu istisna kapsamındaki kazançlarının toplamı GVK’nın 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşanların (2022 Yılı için 880.000 TL’yi aşanların) bu istisnadan faydalanamayacağı da hüküm altına alınmıştır. Bu durumda olanların, 94 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında tevkifat (stopaj) yapma yükümlülüğünün olmadığı da belirtilmiştir.


    Kaynak: GİB, GVK, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikNoterler makbuzları Ba ve Bs formalarında bildirilmeyecektir
    Sonraki İçerikAvrupa Birliği organlarıyla akdedilen ve usulüne göre yürürlüğe konulan anlaşmalar çerçevesinde proje karşılığı sağlanan hibeler gelir mi yazılacak yoksa fon hesaplarında mı tutulacak?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz