Ana Sayfa Vergi Taksi ve dolmuşlara ait ticari plakaların satışlarında KDV oranı nedir? Bu satışlar...

Taksi ve dolmuşlara ait ticari plakaların satışlarında KDV oranı nedir? Bu satışlar vergiden muaf mıdır?

8281
8

Gelir vergisine tabi olarak ticari taksi işletmeciliği yapmakta olan mükellefimiz 20.02.2020 tarihinde ticari taksi plakasını ve ticari takside kullanmakta otomobilini de satmış bulunmaktadır. Ticari taksi plaka ve otomobil için ayrı ayrı fatura kesilmesi gerekir mi? Ticari plaka KDV oranı nedir? Otomobil KDV oranı nedir? Gelir vergisi istisna var mıdır?

Basit usul ise KDV hesaplanmaz. Gerçek usul ise taksi ve plakası için %18 KDV hesaplanır.

Gelir vergisi kanununun mükerrer 80. Maddesinde yapılan değişiklikle 06.04.2018 tarihinden itibaren taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı vergi dışı bırakılmıştır.

Gelir vergisinden vazgeçilirken harçlar kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin “ı. Değer veya ağırlık üzerinden alınan nispi harçlar:” başlıklı bölümünün ekleme yapılarak; alım satım bedeli üzerinden (binde 30) oranında harç alınacaktır

KONU İLE İLGİLİ ÖRNEK ÖZELGE

Ticari Plakaların Elden Çıkarılmasından Doğan Kazançların Vergisel Açıdan Değerlendirilmesi hk.

Sayı: 84974990-130[KDV4-H-1-2018/48]-E.77067
Tarih: 08/03/2019

T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları KDV ve ÖTV Grup Müdürlüğü

Sayı : 84974990-130[KDV4-H-1-2018/48]-E.77067 08.03.2019

Konu : Ticari Plakaların Elden Çıkarılmasından Doğan Kazançların Vergisel Açıdan Değerlendirilmesi

İlgi : 04/05/2018 tarihli başvurunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden; taksi, dolmuş, minibüs ve servis
araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamının gelir vergisinden müstesna olduğundan bahisle bu kazançların katma değer vergisine tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

I- GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükmüne yer verilmiş olup aynı Kanunun 38 inci maddesinde, “Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:

1.İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir;
2.İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.
…”
hükmüne yer verilmiştir.

Yine aynı Kanunun 39 uncu maddesinde, işletme hesabı esasına göre ticari kazancın bir hesap dönemi içinde elde edilen hâsılat ile giderler arasındaki müspet fark olduğu, elde edilen hâsılatın, tahsil olunan paralarla tahakkuk eden alacakları, giderlerin ise tediye olunan ve borçlanılan meblağları ifade ettiği hükmü yer almıştır.

Anılan Kanunun “Değer Artışı Kazançları” başlıklı mükerrer 80 inci maddesinde, “Aşağıda
yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.

4.Ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar.

5.Faaliyeti durdurulan bir işletmenin kısmen veya tamamen elden çıkarılmasından doğan
kazançlar.

Bu maddede geçen “elden çıkarma” deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder.

(7104 Sayılı Kanunun 15 inci maddesiyle değişen ibare; Yürürlük: 06.04.2018) Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı ile bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazancının, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlananlar hariç, 6.000 (302 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 1.1.2018 tarihinden itibaren 12.000 TL.) Yeni Türk Lirası gelir vergisinden müstesnadır.

Faaliyetine devam eden ticarî bir işletmenin kısmen veya tamamen satılmasından veya  ticarî işletmeye dahil amortismana tâbi iktisadî kıymetlerle birinci fıkrada yazılı hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar ticarî kazanç sayılır ve bunlara ticarî kazanç hakkındaki hükümler uygulanır.”

hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, 28.09.2001 tarihinden itibaren “Şehir içi, banliyö ve kırsal alanlarda kara yolu ile personel, öğrenci vb. grup taşımacılığı” faaliyetinden dolayı gerçek usulde ticari kazanç mükellefi olmanız nedeniyle, söz konusu devir işleminden elde edilen gelirin ticari kazancınıza dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmekte olup, Kanunun mükerrer 80 inci maddesinde belirtilen değer artış kazancı istisnasından yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır.

II- KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;
-1/1 inci maddesinde, ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde
Türkiye’ de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

-17/4-a maddesinde ise Gelir Vergisi Kanununa göre vergiden muaf esnaf ile basit usulde
vergilendirilen mükellefler tarafından yapılan teslim ve hizmetlerin KDV den istisna olduğu
hüküm altına alınmıştır.

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin “II/4-2 Basit Usulde Vergilendirilen
Mükellefler” başlıklı bölümünde konu hakkında gerekli açıklamalara yer verilmiştir.

Bu çerçevede, basit usule tabi mükelleflerce yapılan plaka satış işlemi KDV Kanununun 17/4-a maddesi kapsamında KDV’den istisnadır. Ancak gerçek usulde ticari kazanç mükellefi olmanız nedeniyle tarafınızca gerçekleştirilen ve ticari kazanç hükümleri kapsamında değerlendirilen plaka satış işlemi Kanunun 1/1 inci maddesi gereğince KDV’ye tabi bulunmaktadır.

 


Noterde düzenlenen araç satış vesikasına istinaden 7 gün içinde fatura kesebilir miyiz?

Araç satışı ve tapu için 7 gün içinde fatura düzenlenir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİşbaşı Eğitim Programlarından Yararlanma Şartları
Sonraki İçerikEngellilerin İŞKUR’a kaydına ilişkin bilgiler

8 YORUMLAR

  1. Merhaba m plaka minibüs satışı yapacağım yüzde elli hisse satıştan sonra vergi cikarmi acaba beni aydınlatır mısınız basit usul değil defter

    • Merhaba,

      Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 80’ci maddesinin 6’ncı fıkrası gereği; Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı gelir vergisinden müstesna olup, alım satım bedeli üzerinden (binde 30) oranında harç alınacaktır.

      (İş bu cevap genel bilgilendirme amacıyla yazılmış olup, sorumluluk kabul edilmez.)

  2. Merhabalar Ocak ayında annemin vefatı sonucunda ben ile beraber 2 kardeşime ticari Taksi miras kaldı. Veraset intikal işleri yapıldı. 31 Mart 2021 de Noterde ruhsat üçümüzün üstüne çıktı. Ben şahıs işetmesi sahibiyim ve deftere tabiyim. Plakayı satmamız halinde benim işletmem yüzünden KDV ödemem gerekeceği söylendi. Hemen satmak istediğimiz için bir vergi kaydı yapmadık ve taksiyi çalıştırmadık. Bizimde satış yapınca satış bedeline göre KDV ödemem mi gerekir?
    Teşekkürler.

    • Merhaba,

      3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;
      -1/1 inci maddesinde, ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’ de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,
      -17/4-a maddesinde ise Gelir Vergisi Kanununa göre vergiden muaf esnaf ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından yapılan teslim ve hizmetlerin KDV den istisna olduğu
      hüküm altına alınmıştır.

      Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin “II/4-2 Basit Usulde Vergilendirilen Mükellefler” başlıklı bölümünde konu hakkında gerekli açıklamalara yer verilmiştir.

      Bu çerçevede, basit usule tabi mükelleflerce yapılan plaka satış işlemi KDV Kanununun 17/4-a maddesi kapsamında KDV’den istisnadır. Ancak gerçek usulde ticari kazanç mükellefi olmanız nedeniyle tarafınızca gerçekleştirilen ve ticari kazanç hükümleri kapsamında değerlendirilen plaka satış işlemi Kanunun 1/1 inci maddesi gereğince KDV’ye tabi bulunmaktadır.

  3. 3 sene önce ticari taksi plakası nı sattım galeri üzerinden şimdi bana satış bedelinin düşük gösterildiği ve satış sırasında ki fiyatının belirlendiği bunun üzerine 12 bin tl vergi cezası ödemem gerektiği yazısı geldi vergi dairesinden bu nedir.
    Bilgi verebilirmisiniz.

    • İstenen ek vergi ve cezasına ilişkin yasal itiraz haklarınız vardır. Uzlaşma talep edebilir veya dava açabilirsiniz. Konu hakkında uzmanlığı olan bir SMMM ile görüşüp, yasal haklarınız ile ilgili bilgi almanız tavsiye ederiz.

  4. Merhaba 2019 da ticari taksimi sattım.2021 de tekrar ticari taksi aldım ancak bu arada halı yıkama faaliyeti yaparken faaliyetini kapattım ancak 1 yıl dolmadan taksiyi aldım. Yani deftere tabi olmaktan çıkmamıştım taksiyi sattığımız 1 yıl doğmamıştı.bana vergi ziyan cezası geldi fakat bu ihbarnameyi farketmedim.bu ada ödeme emri geldi cezasıyla ne yapmam gerekir.

    • Merhaba,

      Mükellef kendisine tebliğ edilen Vergi/Ceza ihbarnamesine karşılık 30 gün içinde dava açabilir veya uzlaşma talebinde bulunabilir. Bu süreler geçtiyse vergi ve cezalar kesinleşmiş olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz