Ana Sayfa Muhasebe SMMM ruhsatını almış bir kişi, Türk vatandaşlığından Mavi kartlı durumuna geçerse SMMM...

    SMMM ruhsatını almış bir kişi, Türk vatandaşlığından Mavi kartlı durumuna geçerse SMMM olarak çalışmaya devam edebilir mi?

    557
    0

    SMMM ruhsatını almış bir kişi, Türk vatandaşlığından Mavi kartlı durumuna geçerse SMMM olarak çalışmaya devam edebilir mi? SMMM ruhsatı iptal edilir mi ?

    Mavi Kart : Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere, talepleri halinde sayılan haklardan faydalanabileceklerini gösteren Mavi Kart düzenlenerek verilir.

    Bize göre ; Mavi kart sahibinin Türkiye’de Mesleği icra edemeyeceği görüşündeyiz. Bu bir yorumdur. Bağlayıcı değildir. ResmiGörüş için GİB den özelge alınız.


    Genel Şartlar

    Madde 4-Meslek mensubu olabilmenin genel şartları şunlardır:

    a) T.C. vatandaşı olmak (yabancı serbest muhasebeci malî müşavirler hakkındaki hüküm saklıdır).

    b) Medenî hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak.

    c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak.

    d) (5786 sayılı Kanunun 2’nci maddesi ile değişen şekli, Yürürlük: 26.07.2008) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.(*)

    (*) (5786 sayılı Kanunun 1’inci maddesi ile değişmeden önceki şekli)Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi ağır hapis veya 5 yıldan fazla hapis yahut zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hüküm giymiş bulunmamak.

    e) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak.

    f) Meslek şeref ve haysiyetine uymayan durumları bulunmamak.

     Serbest Muhasebeci Malî Müşavir Olabilmenin Özel Şartları

    Madde 5-A) Serbest muhasebeci malî müşavir olabilmek için aşağıdaki özel şartlar aranır.

    a) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olmak.

    b) (5786 sayılı Kanunun 3’üncü maddesi ile değişen şekli, Yürürlük: 26.07.2008) En az üç yıl staj yapmış olmak.(*)

    c) Serbest muhasebeci malî müşavirlik sınavını kazanmış olmak.

    (5786 sayılı Kanunun 3’üncü maddesi ile değişen şekli, Yürürlük: 26.07.2008) Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisini almış ve mesleki yeterlilik sınavında başarılı olduktan sonra yeminli mali müşavirlik sınavını vermiş olanlarda, serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavını kazanmış olma şartı aranmaz. (**)

    d) Serbest muhasebeci malî müşavirlik ruhsatını almış olmak.

    B) (5786 sayılı Kanunun 3’üncü maddesi ile yürürlükten kaldırılan fıkra, Yürürlük: 26.07.2008)(***)

    (*) (5786 sayılı Kanunun 3’üncü maddesi ile değişmeden önceki şekli) Staj amacıyla serbest muhasebeci malî müşavir veya yeminli malî müşavir yanında iki yıl çalışmış olmak.

    (**) (5786 sayılı Kanunun 3’üncü maddesi ile değişmeden önceki şekli) Türkiye genelinde malî denetim yapan kamu bankalarının müfettişleri ile kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanlardan, bu yetkilerini aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında 8 yıllık hizmet süresini dolduranlar ile (a) bendinde sayılan konularda en az 8 yıl öğretim üyesi veya görevlisi olarak çalışmış bulunanlar için sınav şartı aranmaz.

    (***) (5786 sayılı Kanunun 3’üncü maddesi ile kaldırılmadan önceki şekli) Serbest muhasebeci olmanın şartları:

    (A/a) bendinde belirtilen konularda ön lisans seviyesinde öğrenim görmüş olanlar ile ticaret liseleri ve maliye meslek liselerinden mezun olanlar, staj şartını yerine getirmiş olmaları halinde, sınav şartı aranmaksızın sadece serbest muhasebeci unvanı ile çalışırlar. “Serbest muhasebeci malî müşavir” unvanını kullanamazlar ve Kanunun (2/A) maddesinin (b) ve (c) bentlerinde belirtilen işleri yapamazlar. Staj süresi ön lisans seviyesinde mezun olanlar için 4 yıl, ticaret liselerinden ve maliye meslek liselerinden mezun olanlar için 6 yıldır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBordrolu çalışan SMMM meslek mensupları, bankalara bağımsız denetime tabi olunmadığına dair yazı verebilir mi?
    Sonraki İçerikSermaye artırımı yapmak için önceki sermayenin ödendiğine dair rapor hazırlanması gerekmektedir

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz