Ana Sayfa Vergi Site yönetimine ait defter tasdiki zorunlu mudur?

    Site yönetimine ait defter tasdiki zorunlu mudur?

    525
    0

    Site yönetimine ait defter tasdiki zorunlu mudur?

    Sitelerin “Vergi Usul Kanunu”na göre defter tutma zorunluluğu bulunmazken, “Kat Mülkiyeti Kanunu”na göre ise sadece “Karar Defteri” tutma zorunluluğu bulunmaktadır. Karar defteri de notere tasdik ettirilecektir.

    Kimler defter tutmak zorunda değildir? İlgili İçeriği İncelemek için tıklayın…

    _____________________________

    İLGİLİ İÇERİKLER

    Kat Mülkiyeti Kanunu

    2. Defter tutulması ve belgelerin saklanması:


    Madde 36 –
    Yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri, 32 nci maddede sözü geçen deftere tarih sırasiyle yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada
    saklamaya mecburdur.

    Bu defterin, her takvim yılının bitmesinden başlıyarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması mecburidir.

    Bu maddede yazılı görevleri yerine getirmiyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır.

    2. Hesap Verme:

    Madde 39 – Yönetici, yönetim planında yazılı zamanlarda eğer böyle bir zaman yazılmamışsa her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna, anagayrimenkul dolayısiyle o tarihe kadar elde edilen gelirlerin ve yapılmış olan giderlerin hesabına vermekle yükümlüdür.

    Kat maliklerinin yarısı isterse, bunların arsa payları ne olursa, olsun yönetim planında yazılı zamanlar dışında da hesabın gösterilmesi yöneticiden istenebilir.

    E) Yönetimin denetlenmesi:

    Madde 41 – Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir.

    Hesapların denetlenmesi için yönetim planında, belli bir zaman konulmamışsa; bu denetim her üç ayda bir yapılır; bununla beraber haklı bir sebep çıkarsa, hesap denetlenmesi her zaman yapılabilir.

    Kat malikleri kurulu denetim işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir denetim kuruluna verebilir; bu halde denetçi veya denetim kurulu yönetim planında yazılı zamanlarda, eğer zaman yazılmamışsa, her takvim
    yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna verecekleri bir raporla denetimin sonucunu ve anagayrimenkulün yönetim tarzı hakkındaki düşüncelerini bildirir; bu rapor çoğaltılarak birer örneği taahhütlü mektupla kat maliklerine gönderilir.

    Denetçiler bu raporu ve verecekleri kararları ve gerekli gördükleri diğer hususları, (1)’den başlayıp sıra ile giden sayfa numaraları taşıyan ve her sayfası noter mührüyle tasdikli bir deftere geçirip tarih koyarak altını imza ederler.

    _____________________________

    Apartman Yöneticiliği Yapan Şirketin Apartman Giderleri İçin Topladığı Aidatların Kurum Kazancına Dahil Edilip Edilmeyeceği, KDV’ye Tabi Olup Olmadığı ve Fatura Düzenlenip Düzenlenmeyeceği Hk.

    T.C. 

    SİVAS VALİLİĞİ

    Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

    Sayı

    :

    67630374-105[9371068551]-18372

    16.06.2021

    Konu

    :

    Apartman Yöneticiliği Yapan Şirketin Apartman Giderleri İçin Topladığı Aidatların Kurum Kazancına Dahil Edilip Edilmeyeceği, KDV’ye Tabi Olup Olmadığı ve Fatura Düzenlenip Düzenlenmeyeceği Hk.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, sözleşmeye dayalı olarak apartman yönetimi işi yaptığınız, şirketin alt hesap numaralarından bir tanesinin sözleşme yapılan apartmanın aidat/yakıt/demirbaş vb. paralarının yatırılması ve bu hesaptaki paraların ilgili apartmanın giderleri için apartmana fatura edilmek suretiyle harcanması için kullanıldığı, apartman üyeleri ile yapılan sözleşmeye istinaden şirketinizin alacağı hizmet bedeline fatura kesilerek dosyalama yapıldığından bahisle apartmana ait aidat/yakıt/demirbaş vb. paraların şirket hesabına yatırılması durumunda yatırılan tüm paralara fatura kesilip kesilmeyeceği hususunda Defterdarlığımız görüşü talep edilmektedir.

    I. KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.

    Gelir Vergisi Kanununun 38 inci maddesinde, “Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:

    1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir;

    2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.

    Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulur.” hükümleri yer almaktadır.

    Buna göre, şirketinizin yapmış olduğu apartman/site yöneticiliği danışmanlığı hizmeti karşılığında ücret adı altında almış olduğu tutarların kurum kazancınıza dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

    Öte yandan, müşteriniz olan apartmanların ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılmak üzere şirketiniz banka hesabına aidat, yakıt, demirbaş vb. adlarla aktarılan tutarlar ise kurum kazancına dahil edilmeyecektir. Ancak, bu şekilde aktarılan tutarlardan şirketinize kalan kısımların bulunması halinde ilgili dönemde kurum kazancına dahil edileceği tabiidir.

    II. KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun;

    – (1/1) maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu,

    – (4/1) maddesinde, hizmetin, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olduğu, bu işlemlerin bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebileceği,

    – 20 nci maddesinin (1) ve (2) numaralı fıkralarında, teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği

    hüküm altına alınmıştır.

    Ayrıca, KDV Genel Uygulama Tebliğinin “I/A-1. Verginin Konusunu Teşkil Eden İşlemler” başlıklı bölümünde, “KDV’nin konusuna giren işlemler, 3065 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde sayılmış olup, mal teslimi veya hizmet ifalarının verginin konusuna girebilmesi için, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılmış olmaları veya aynı maddede belirtildiği üzere, “diğer” faaliyetler kapsamında yapılmaları gerekir…” açıklamasına yer verilmiştir.

    Buna göre, özelge talep formu ekinde yer alan Apartman/Site Yöneticiliği Danışmanlığı Sözleşmesi çerçevesinde ticari işletmeniz tarafından mutad olarak verilen site yönetimi hizmeti ve olağan hizmetler dışında, apartman yönetimi tarafından yaptırılması kararlaştırılan tamirat, tadilat, hukuki işler vb. gibi diğer hizmetler ile ilgili verilecek aracılık hizmeti de KDV’ye tabidir.

    Ancak, apartman aidatlarının tamamının veya bir kısmının hizmet ifa edilmeksizin apartmana ilişkin giderlerin ödenmesi için kullanılması amacıyla şirketinizin hesaplarında tutulması, fatura düzenlenmemiş olması koşuluyla verginin konusuna girmeyecektir.

    III. VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN:

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun;

    – 227 nci maddesinin birinci fıkrasında, “Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.”,

    – 229 uncu maddesinde, “Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.”,

    – (231/5) maddesinde, “Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.”

    hükümlerine yer verilniştir.

    Bu çerçevede, müşteriniz olan apartmanın ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılmak üzere şirketiniz banka hesabına aktarılan aidat, yakıt, demirbaş vb. tutarlar için fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.

    Ancak, ticari işletmeniz tarafından verilen site yönetimi hizmeti ve faaliyetiniz kapsamındaki diğer hizmetler (apartman yönetimi tarafından yaptırılması kararlaştırılan tamirat, tadilat, hukuki işler vb. gibi diğer hizmetler ile ilgili verilecek aracılık hizmeti gibi) ile söz konusu aidat, yakıt, demirbaş vb. tutarlardan şirketinize kalan kısımların bulunması halinde bu tutarlar için, genel hükümler çerçevesinde fatura düzenlemeniz gerektiği tabiidir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAsıl işi emlak ticareti olan şirkete tekne alabilir mi?
    Sonraki İçerik01.07.2022’de e-fatura uygulamasına kendi isteği ile geçen mükelleflerin, 01.01.2023’den itibaren e-defter tutama zorunluluğu var mıdır?