Ana Sayfa Ülkeler Şirket aktifinde bulunan ve kira geliri elde edilen taşınmazların satışında KDV hesaplanacak...

    Şirket aktifinde bulunan ve kira geliri elde edilen taşınmazların satışında KDV hesaplanacak mı?

    Şirket aktifindeki gayrimenkullerden kira geliri elde edildiği hallerde KDV istisnası uygulanmaz

    1
    0

    2021 Aralık ayında şirketimiz üzerinde 1 adet mesken ve bir adet işyeri aldık bunları kiraya verdik. Şirketimiz plastik poşet imalatı yapmaktadır. Alımını üzerinden 2 yılı geçen gayrimenkullerin satışını yaparsak KDV hesaplayacak mıyız?

    Gayrimenkullerden kira geliri elde edildiği için KDV istisnası uygulanmaz.


    İLGİLİ İÇERİK

    GAYRİMENUL SATIŞ KARININ KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI:

    7456 Sayılı Kanun 19 . Maddesi ile kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerine yönelik istisna uygulaması kaldırılmıştır.

    Ancak; 7456 Sayılı Kanun 22’inci maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanuna eklenen Geçici 16. Maddesi ile söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce (15/07/2023 önce) kurumların aktifinde yer alan taşınmazlar için bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren satışlarında, 5520 sayılı Kanunun 5/1-(e) bendinde yer alan % 50 istisna oranı % 25 olarak uygulanacaktır.

    AKTİFTE KAYITLI GAYRİMENKUL SATIŞI KDV İSTİSNASI:

    7456 Sayılı Kanun 7. Maddesi ile Kurumların aktifinde yer alan ve en az iki tam yıl süreyle elde bulundurulan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerde KDVK’nun 17/4-r maddesinde bulunan KDV istisnası kaldırılmıştır.

    Ancak; Bu düzenlemeye ilaveten, yine 7456 sayılı Kanunun 8 . Maddesi ile KDVK’ na eklenen Geçici 43. Madde ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce (15/07/2023 den önce) kurumların aktifinde yer alan ve en az iki tam yıl süreyle elde bulundurulan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerde KDV istisnası uygulanmaya devam edilecektir.

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİş yeri açılış tarihinden önceki tarihlerde alınmış sabit kıymetler kaydedilebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz