Ana Sayfa SGK SGK açılış bildirgesinde bildirilen tarihte işe giriş bildiriminde bulunmazsak cezası ne olur?

    SGK açılış bildirgesinde bildirilen tarihte işe giriş bildiriminde bulunmazsak cezası ne olur?

    585
    0

    Dün işe başlangıç bildirimi verdim. Bir kişi sigortalı çalışanı olacaktı. Mükellefin sistemden tescil bildirimini atlamışım. Dün tarihli sistemden tescilini yapsam cezası ne olur?

    Girişi iptal etmeniz gerekmektedir.

    e-Sigorta yoluyla verilen sigortalı işe giriş bildirgesinde, işe başlama tarihinin yanlış yazılması, sigortalılık koluna ait kodun yanlış seçilmesi gibi nedenlerle işe giriş bildirgelerinin hatalı verilmesi halinde bildirgenin düzeltme amaçlı güncellenmesi ya da iptal edilerek yeniden verilmesi artık mümkündür.

    İşverene sigortalıyı daha işe başlatmadan önce SGK’ya bildirme yükümlülüğü getirilerek sigortalının sosyal güvence, SGK’nın prim kaybına uğramasına önlenmek istenmişse de bildirimi yapılan işçinin herhangi bir nedenle işe zamanında ya da hiç başlamaması halinde ortaya bazı sorunların çıkacağı açıktır.

    Bu konuyla ilgili olarak Kanun’da açık bir düzenleme bulunmamakla birlikte, böyle bir durumda; işçi işe hiç başlamadığında, işverence durumu belirten ve verilmiş olan işe giriş bildirgesinin iptaline ilişkin bir yazının verilmesi, işçi işe giriş bildirgesinde belirtilen tarihten daha sonraki bir tarihte işe başladığında ise, işverence ilk verilen işe giriş bildirgesinin tarihinin düzeltilmesi talebini içeren bir yazının ilgili SGK birime verilmesi gerekir.

    Talep yazısına işyeri çalışanlarının da imzasını taşıyan bir tutanağın eklenmesi yerinde olacaktır.

    İşveren ya da yetki verdiği kullanıcı tarafından e-Sigorta yoluyla verilen sigortalı işe giriş bildirgesinde, işe başlama tarihinin yanlış yazılması, sigortalılık koluna ait kodun yanlış seçilmesi gibi nedenlerle işe giriş bildirgelerinin hatalı verilmesi halinde bildirgenin düzeltme amaçlı güncellenmesi ya da iptal edilerek yeniden verilmesi artık mümkündür.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYabancı personellerin tüm sigorta kollarına tabi olarak mı işe girişi yapılmalıdır?
    Sonraki İçerikÖlüm vakalarını kimler bildirmekle yükümlüdür?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz