Ana Sayfa Vergi Servis işi yapan mükellefin aldığı araç için yapacağı özel bir bildirim veya...

    Servis işi yapan mükellefin aldığı araç için yapacağı özel bir bildirim veya hesaplama var mıdır?

    Ticari araçların sıfır veya ikinci el olarak alımında ödenen KDV, beyannamede indirim konusu yapılır. 

    33
    0

    Servis işi yapmaya başlayan yeni açılış mükellef için servis aracı ile ilgili yapılması gerekli işlem var mıdır?

    Özel bir işlem yoktur. Araç aktife kayıt edilir.

    Gerçek usulde gelir vergisine tabi mükellef, servisi sabit kıymet olarak kaydeder ve amortisman ayırmak suretiyle araç için her 3 ayda bir amortisman gideri yazar.

    Ticari araçların sıfır veya ikinci el olarak alımında ödenen KDV, beyannamede indirim konusu yapılır.

    Ticari araçlar için gider kısıtlaması uygulanmaz. Tam giderleri vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılır.

    Ticari araçlar yeni de olsa, ikinci el de olsa satışında uygulanacak KDV oranı %20’dir.

     

     


    İLİNTİLİ İÇERİK

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

     

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV- 4 -14029-05-713

    10/09/2011

    Konu

    :

    Basit usule tabi iken alınan araç alımına ilişkin yüklenilenKDVnin, gerçek usule geçildiğinde indirimi  

     

    İlgide kayıtlı dilekçenizde, 17/4/2008 tarihinde servis işletmeciliği faaliyetinden dolayı basit usulde mükellefiyetinizin tescil edildiği ve 2010 yılı itibariyle de gerçek usulde vergilendirilmeye başladığınız belirtilerek, basit usule tabi iken faaliyetinize ilişkin olarak aldığınız otobüsün satışında katma değer vergisi hesaplanıp hesaplanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

    Katma Değer Vergisi Kanununun 29/1-c maddesinde, götürü veya telafi edici usulde vergiye tabi mükelleflerden gerçek usulde vergilendirmeye geçenlerin çıkarılan envantere göre hesap dönemi başındaki mallara ait fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirebilecekleri hüküm altına alınmıştır.

    Aynı Kanunun 30/b maddesinde ise, faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılamayacağı hükme bağlanmıştır. Bu hükme göre, mükelleflerin taksi işletmeciliği faaliyetinde kullanmak üzere iktisap ettikleri binek otomobillerinin alımında ödedikleri katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

    Buna göre, basit usule tabi oldukları dönemde iktisap ettikleri binek otomobili dışındaki araçları gerçek usule geçtikleri dönemin açılış kaydında ellerindeki faturaya dayanarak gösteren mükellefler, bu faturada gösterilen KDV yi indirim konusu yapabilecekler, gerçek usule geçildikten sonra söz konusu araçları satmaları halinde de KDV hesaplayıp beyan edeceklerdir.

    Dilekçeniz ekinde yer alan belgelerden 28/5/2009 tarih ve 161727 sayılı fatura ile aldığınız Peugeot marka Boxer HDI 120 HP tipli otobüs cinsi aracı okul servisi faaliyetinde kullandığınız ve söz konusu aracın işletmenizin demirbaş listesinde kayıtlı olduğu anlaşılmıştır.

    Bu itibarla, söz konusu aracın alımında yüklenmiş olduğunuz KDV yi Kanunun 29/1-c maddesine göre indirim konusu yapmanız mümkün bulunmaktadır.

    Ancak, söz konusu araca ilişkin yüklendiğiniz KDV yi daha önce gider olarak kaydetmiş olmanız halinde, bu tutar için gerekli düzeltmenin yapılacağı tabiidir.

    Öte yandan, söz konusu aracın satışında ise 24.12.2007 tarih ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre genel oranda (%18) katma değer vergisi hesaplamanız gerekmektedir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAktife kayıtlı binek otonun satışı için satış faturası düzenlenmek zorunlu mudur? Noter satışı senedi fatura yerine geçer mi?
    Sonraki İçerikÖzel güvenlik firmasına işle ilgili alınan malzemeler direkt gider yazılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz