Ana Sayfa Çalışma Hayatı Personellere hediye amaçlı verilen altınlar ücret bordrosuna dahil edilir mi?

Personellere hediye amaçlı verilen altınlar ücret bordrosuna dahil edilir mi?

668
0

Şirketimizin perakende mağazalarımızda en iyi çalışan bazı personellerimize yarım ve çeyrek altın vereceğiz. Altınlar fatura ile alınmıştır. Eğer personele verilecek olan altınları ücret bordrosunda göstermezsek denetime girdiğimizde SGK, Gelir vergisi ve Damga vergisi yönünden cezası ne olur?

Sosyal ve kişisel bir ihtiyacın karşılanması maksadıyla verilmemiş olsa da tıpkı para gibi alışverişte kullanılabilecek bir ödeme aracı olması nedeniyle altın yardımlarının, sigorta primine esas kazanç tutarına dâhil edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla altın yardımları bir nakdi ödeme aracı olarak kabul edilmelidir.

Haftalık çalışma saati 40 saat olan birisi için bordro düzenlerken nelere dikkat etmemiz gerekir?

Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. İşyerinde haftalık çalışma süresinin 45 saatin altında belirlenmesi mümkündür. Haftalık çalışma süresi 45 saatin üzerinde belirlendiğinde ise bunun en önemli sonucu, fazla sürelerle çalışmanın gündeme gelecek olmasıdır. Fazla sürelerle çalışma ücretinin %25 zamlı ödenmesi gerektiğidir.

Bu esaslar dikkate alınarak 40 saatin işçi ile kaç günde tamamlanacağı kararlaştırılmış ve sözleşmede belirtilmişse; o gün sayısı dikkate alınarak bordro düzenlenir.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik16 Mayıs Cumartesi ila 19 Mayıs 2020 Salı günleri arasında uygulanacak sokağa çıkma yasağı duyurusu
Sonraki İçerikKamu kuruluşlarının düzenlemiş olduğu makbuzlar B formunda bildirilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz