Ana Sayfa Mevzuat Özel tertibatlı engelli aracı ithal edecek kişilerde aranan şartlar nelerdir?

Özel tertibatlı engelli aracı ithal edecek kişilerde aranan şartlar nelerdir?

632
0

Özel tertibatlı araç ithal edecek olan kişinin ortopedik özürden kaynaklanan bir engelinin bulunması gerekir.

Ortopedik özür ibaresi, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle, iskelet, kas ve sinir sistemindeki bozukluklar sonucunda, bedensel yeteneklerin çeşitli derecelerde kaybedilmesi nedeniyle alt ve üst ekstremitelerin sakat olmasını ifade eder.

Kişinin engelli olma durumuna göre iki şekilde araç ithali yapılmaktadır:

1- Bizzat engelli kişi tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan araç ithali,

2- El ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olmaları nedeniyle bizzat engelli kişi tarafından kullanılamayan, kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan araç ithali.

Bu kişilerin;
a-    Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik olmaları halinde, ikametgahlarını Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakletmek suretiyle getirdikleri;

b-   Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik olmaları halinde ise; Türkiye Gümrük Bölgesi dışındaki gerçek ve tüzel kişiler (dernek, vakıf vb.) tarafından kendilerine bağış yoluyla gönderilen veya bedel karşılığı alınan, özel tertibatlı aracı vergi muafiyetinden yararlanarak ithal edebilirler.


Kaynak:T.C Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik2020 yılında elimize ulaşan 2019 yılına ait faturanın kaydını nasıl yapacağız?
Sonraki İçerikİlk derece adli ve idari yargı mercileri ile bölge adliye ve bölge idare mahkemelerine ait duruşma, müzakere ve keşifler 30/04/2020 tarihine kadar ertelendi..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz