Ana Sayfa Vergi Organize Sanayi Bölgesinde bulunan özel okulun işyeri açma ve çalıştırma ruhsat harcı...

    Organize Sanayi Bölgesinde bulunan özel okulun işyeri açma ve çalıştırma ruhsat harcı 4562 sayılı OSB Kanununun 21 inci maddesinde yer alan muafiyet hükmü kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda

    4562 sayılı Kanunun uygulaması ile ilgili görevleriniz kapsamında kurulduğu anlaşılan Özel … … Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden ruhsat harcı aranılmaması gerekmektedir.

    367
    0

    T.C. 

    HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI

    Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    73903997-155[108-2020/9]-23822

    21.04.2021

    Konu

    :

    Organize Sanayi Bölgesinde bulunan özel okulun işyeri açma ve çalıştırma ruhsat harcı.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile dilekçe ve eklerinin incelenmesinden, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ve ilgili yönetmeliğinin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının “i” bendi doğrultusunda, katılımcıların nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere eğitim merkezi ve/veya eğitim kurumu oluşturmak ve/veya işletme yetkiniz kapsamında kurulmuş olan Özel … … … ve … Anadolu Lisesini yeni binasına nakledeceğiniz belirtilerek, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 5/2-p maddesine göre yatırmanız gereken ruhsat harcının 4562 sayılı OSB Kanununun 21 inci maddesinde yer alan muafiyet hükmü kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

    492 sayılı Harçlar Kanununun 108 inci maddesinde, imtiyazname, ruhsatname ve diplomalardan bu Kanuna bağlı (8) sayılı tarifede yazılı olanların harca tabi olduğu; Kanuna bağlı (8) sayılı tarifenin      “VI- Meslek erbabına verilecek tezkere, vesika ve ruhsatnamelerden alınacak harçlar” başlıklı bölümünün 18 inci fıkrasında, özel okul ve özel dersane işletme ruhsatnamelerinin her yıl için maktu harca tabi olduğu, aynı fıkranın sonunda, kazanç temini gayesi bulunmayan ve genel eğitime yararlı olduğu Milli Eğitim Bakanlığınca tasdik olunan özel okullardan bu harcın tahsil olunmayacağı hükme bağlanmıştır.

    Aynı Kanunun 123 üncü maddesinde ise özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç aranılmayacağı hükme bağlanmıştır.

    Öte yandan, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun 21 inci maddesinde, OSB tüzel kişiliğinin, bu kanunun uygulaması ile ilgili işlemlerde her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olduğu hüküm altına alınmıştır.

    Diğer taraftan, Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinin, OSB müteşebbis heyet ve genel kurulunun görev ve yetkilerini düzenleyen 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde, “Katılımcıların nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere eğitim merkezi ve/veya eğitim kurumu oluşturmak ve/veya işletmek” hükmüne yer verilmiştir.

    Ayrıca, özelge talep formu ekinde yer alan 30/4/2019 tarih ve 31 sayılı Organize Sanayi Bölgeniz yönetim kurulu kararının incelenmesinden, “Bölgemiz bünyesinde kuruluşumuzun amaçları doğrultusunda; sanayimizin ihtiyaç duyduğu ara elemanları yetiştirmek üzere, mesleki ve teknik alanlarda okullar ve kurs merkezleri ile sanayicilerimize ve çalışanlarına hizmet vermek üzere eğitim kuramları açarak Özel Öğretim Kuruluşu işletmeciliğinin yapılmasına” karar verildiği anlaşılmıştır.

    Bu itibarla, 4562 sayılı Kanunun uygulaması ile ilgili görevleriniz kapsamında kurulduğu anlaşılan Özel … … Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden ruhsat harcı aranılmaması gerekmektedir.

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİndirimli orana tabi işlemlerde kur farkının iade hesabına dahil edilip edilemeyeceği.
    Sonraki İçerikTasfiye halindeki bir şirketin devam eden mahkemeleri varken tasfiyesi sonuçlanabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz