Ana Sayfa Ekonomi Ocak 2020’de işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 306 bin kişi...

Ocak 2020’de işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 306 bin kişi azaldı..

537
0

Ekonomide bu hafta ne oldu?

TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni

Yurtiçinde ve yurtdışında koronavirüs salgının ekonomik etkilerini önlemek için yeni açıklanan destek paketleri ön planda olmaya devam etti.

Yurt İçi Gelişmeler

• Ocak ayında 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 306 bin kişi azaldı. Aynı dönemde işsizlik oranı 0,9 puanlık azalış ile %13,8, genç nüfusta işsizlik oranı 2,2 puan azalışla %24,5 seviyesinde gerçekleşti.
• Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat birim değer endeksi %1,4, ithalat birim değer endeksi %6,1 azaldı. Aynı dönemde ihracat miktar endeksi %4,1, ithalat miktar endeksi %15,3 artış gösterdi.
• Mart ayında İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, COVID-19 salgını nedeniyle sert düşerek 35,7’ye geriledi. İhracatta en fazla daralma İtalya’da gerçekleşti.
• Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2,1 milyon aileye yapılacak 1.000 TL nakit yardımını, 2,3 milyon aileye daha yapacaklarını ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan ücretsiz izne çıkarılanlara da maaş desteği başlatacaklarını açıkladı.

Yurt Dışı Gelişmeler

• ABD’de işsizlik maaşı başvuruları son haftada 6 milyon 606 bin oldu. Son 3 haftada işsizlik maaşına başvuranları 16 milyonu aştı.
• ABD Merkez Bankası (Fed), koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen küçük ve orta ölçekli işletmeler ile eyalet ve yerel hükümetlere yardım etmek için 2,3 trilyon $ tutarında ek destek paketi açıkladı.
• Uluslararası Para Fonu (IMF), Fed’in geçici olarak yabancı merkez bankalarına ABD Hazine tahvili karşılığında dolar likiditesi sağladığı programdan yararlanmak için yeterli tahvili olmayan ülkelere, kısa vadeli dolar fonlaması sağlamak için yeni bir program tasarladı.
• Japonya, koronavirüs salgını nedeniyle 108 trilyon yen (990 milyar $) büyüklüğünde bir teşvik paketinin meclise sunacağını açıklarken ayrıca durumdan etkilenen şirketlerin vergi ödemelerine ek süre vereceğini belirtti.
• İtalya, daha önceki destek paketine ek olarak hazırladığı işletmelere ve ihracata destek verecek olan 400 milyar € büyüklüğündeki paketi onayladı.
• Avrupa Birliği ülkeleri, ülke ekonomilerini koronavirüs etkilerinden korumak için 100 milyar €’luk ücret destek programı, 200 milyar €’luk kredi garantisi ve üye ülkelerin yararlanacağı Salgın Kriz Desteği adlı 240 milyar €’luk kredi fonunu kapsayan toplam 540 milyar €’luk kurtarma paketi üzerinde anlaştı.
• İngiltere’de Mart ayında inşaat satın alma müdürleri endeksi 39,3 ile beklentilerin oldukça altına düştü.
• Almanya’da Şubat ayında fabrika siparişleri bir önceki aya göre %1,4 azaldı.


Kaynak: TOBB Ekonomi bülteni 12.04.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTercihli Menşe Kuralları ne anlama gelir?
Sonraki İçerikPazarcıların kiralamış oldukları yerler için aldıkları faturaların KDV’si indirim konusu yapabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz