Ana Sayfa Muhasebe Mali Müşavirlik Gelirinin Yanında İş yeri Kira Gelirinin Beyanı

Mali Müşavirlik Gelirinin Yanında İş yeri Kira Gelirinin Beyanı

489
0

SERBEST MESLEK KAZANCININ BEYANINA İLİŞKİN ÖRNEK

Mükellef (B)’nin serbest muhasebeci mali müşavirlik faaliyetinden 2019 yılında elde ettiği gayrisafi hasılatı 130.000 TL’dir. Tevkifata tabi olmak suretiyle vergilendirilmiş iş yeri kira geliri ise 50.000 TL’dir.

Mükellef (B), serbest meslek kazancından dolayı Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi verecektir.

Serbest meslek kazancı ile tevkifata tabi iş yeri kira geliri tutarının toplamı olan (130.000 + 50.000) 180.000 TL, 40.000 TL’lik beyan sınırını aştığından, iş yeri kira geliri de beyannameye dâhil edilecektir.

Mükellef (B)’nin 2019 yılı kazancı üzerinden hesaplanan gelir vergisi aşağıdaki gibi olacaktır.

Gayrisafi Hasılat Toplamı 130.000 TL
GMSİ (Brüt İş yeri Kira Geliri) 50.000 TL
Vergiye Tabi Gelir (Matrah) 180.000 TL
Hesaplanan Gelir Vergisi 51.460 TL

 


* Yukarıdaki sayısal örnekte beyannameye dâhil edilen kazanç ve iratlarla ilgili olarak yıl içinde tevkif yoluyla kesilen vergilerin bulunması halinde, söz konusu tutar hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir.


Kaynak: GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSerbest Meslek Mükelleflerinin Vergi Dairelerine Bildirim Yükümlülüklerinden Bazıları
Sonraki İçerikDiş Hekimlerinin Serbest Meslek Gelirini Beyanına İlişkin Örnek Hesaplama

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz