Ana Sayfa Çalışma Hayatı Limited şirket ortağına asgari ücret tutarında verilecek huzur hakkı için gelir vergisi...

    Limited şirket ortağına asgari ücret tutarında verilecek huzur hakkı için gelir vergisi ve damga vergisi ödenecek mi?

    299
    0

    Limited şirket ortağımıza asgari ücret oranında huzur hakkı verilecekti, ücret olarak tanımlandığından dolayı gelir ve damga vergisi kesilmeyecektir. 8506,80 TL net huzur hakkı verilecek bordrodaki gelir ve gider kalemleri nasıl olmalı? ( brüt ücret, kesinti, istisna,net ücret şeklinde )

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 61’inci maddesine göre huzur hakları ücret olarak nitelendirilmekte ve stopaj yoluyla vergilendirilmektedir.
    SGK mevzuatına göre ise, huzur hakkı adı altında yapılan ödemelerin prime tabii olup olmadığı hususu sigortalıların statüsüne göre belirlenecek olup kişiler, huzur hakkı ödenen veya ödenecek yerde 5510 sayılı Kanunun 4-1/a maddesi kapsamında hizmet akdine bağlı olarak çalışıyorlarsa, bu kişilere yapılan huzur hakkı ödemeleri sigorta primine tabi tutulacaktır. Ancak anılan kişiler hizmet akdi ile

    çalışmamakta yani 4-1/b kapsamında sigortalı iseler huzur hakkı adı altında yapılan ödemelerden sigorta primi kesilmeyecektir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikA.Ş.’de ortak ve yönetim kurulu üyesi olan kişi aynı şirkette 4/1-a statüsünden sigorta primi ödeyebilir mi?
    Sonraki İçerikSerbest çalışan mali müşavirler yarı zamanlı da olsa başka bir şirkette 4/1-a statüsünden sigortalı olmazlar.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz