Ana Sayfa Muhasebe Limited Şirket Defterlerinin Kapanış Tasdikleri Ne Zaman Yapılır?

    Limited Şirket Defterlerinin Kapanış Tasdikleri Ne Zaman Yapılır?

    5713
    0

    Aşağıdaki açıklamalar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 19 Aralık 2012 Tarih, 28502 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN Tebliğ’deki hususlara göre yapılmıştır.

    1- LİMİTED ŞİRKETLERDE HANGİ DEFTERLER İÇİN KAPANIŞ TASDİK YAPILMASI ZORUNLULUĞU VARDIR?
    (1) Yevmiye Defteri

    2- DEFTERLERİN KAPANIŞ TASDİKLERİ NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
    * Yevmiye Defteri’nin kapanış tasdiki izleyen yılın 6’ncı ayının sonuna (Haziran) kadar yapılmalıdır.

    3- DEFTERLER SONRAKİ YILDA DA KULLANILMAK İSTENİRSE KAPANIŞ TASDİKLERİ NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
    * Kapanış tasdikine tabi olan defterlerini sonraki yılda da kullanmak isteyenler öncelikle izleyen yılın Ocak ayında Kapanış tasdiki yapacaklar sonra yeni yılda kullanmak üzere yine ocak ayının sonuna kadar ara tasdik yapacaklardır. Yani bu seçenekte yevmiye defterinin kapanış tasdiki Haziran’da değil Ocak ayında yapılacaktır.

    4- LİMİTED ŞİRKETLER MÜDÜRLER KURULU KARAR DEFTERİ TASDİK ETMEK ZORUNDA MIDIR?
    Hayır.
    Limited Şirketler müdürler kurul karar defteri tutmak zorunda değildir. Müdürler kurulunun alacağı kararlar için karar defterlerini (veya GKTMD’ne defterlerini) kullanabilirler.

    Ancak Karar defterinin yanında ayrıca Müdürler Kurulu karar defteri tasdik edilmişse, Müdürler kurulu kararlarının bu deftere alınması ve izleyen yılın Ocak ayında bu defter için kapanış tasdiki yapılması zorunludur.

    Müdürler kurulu karar defteri kapanış tasdiki yaptıktan sonra kullanılmak istenmezse yeni defter tasdik edilmemeli ve sonraki yıl bunun yerine Karar veya GKTMD kullanılmalıdır.

    5- LİMİTED ŞİRKETLER DEFTERLERİNİ KAÇ YIL SAKLAMAK ZORUNDADIR?
    Limited şirketler tutmakla yükümlü olduğu ticari defterleri ve bu defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgeleri sınıflandırılmış bir şekilde on yıl saklamakla yükümlüdür.

    Her ne kadar Vergi Usul Kanununa göre defterler ve belgeler için zamanaşımı süresi 5 yıl olsa da TTK’ya göre 10 Yıl saklanmak zorunluluğu vardır. (VUK-253)

    Kaynak: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 19 Aralık 2012 Tarih, 28502 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikTürk Vergi Sistemi – 2
    Sonraki İçerikÜcret Hesap Pusulası Düzenlemek Zorunlu mu?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz