Ana Sayfa Muhasebe Kuyumcularda Enflasyon Muhasebesi nasıl uygulanır?

Kuyumcularda Enflasyon Muhasebesi nasıl uygulanır?

2621
0

SORU

Merhaba, Bir kuyumculuk LTD Şirketinin enflasyon muhasebesi hakkında soru sormuştum ve cevabının geldi. Fakat sizlerin cevabı üzere, bazı kalemlere enflasyon muhasebesi uygulamama durumumuz yok.
Esasen demek istediğim şudur. Tüm hesaplara taşıma katsayısı uygulasak olur mu? (son dönem YİÜFE – Önceki Dönem YİÜFE) / Önceki dönem YİÜFE 150-151-152-153 hesaplar için düzeltme katsayısı uygulamak zorunlu mu?
Düzeltme katsayısı Son dönem YİÜFE / (Son dönem YİÜFE+Önceki Dönem Üfe)/ 2
Ticari Mallar hareketli olduğu için. Bu hesaplar için de taşıma katsayısı uygulayabilir miyiz? Bir sakıncası var mıdır?

Soru: Merhabalar, Bir kuyumcu LTD Şirketi için enflasyon muhasebesi uyguluyorum. 150-151-152-153 hesaplar için düzeltme kaysayısı, diğer hesaplar için de taşıma katsayısı uygulayarak YİÜFE değer artışlarını uyguluyorum. Fakat 150-151-152-153 hesaplar düzeltme katsayısı uygulayınca epey zarar çıkıyor. Bu sözü edilen hesaplar için de taşıma kat sayısını uygulasak olur mu?

Cevap:Sayın, Enflasyon düzeltmesinde bazı hesapların düzeltilmemesi diye bir tercih olmaz.PARASAL OLMAYAN aktif ve pasif hesapların tamamı düzeltmeye tabidir.Ticari hayatta kar elde edildiği gibi zarar da elde edilmesi doğaldır. Bilgilerinize rica olunur. Danışma birimi(26.10.2018 16:55)

CEVAP

Enflasyon düzeltmesinde PARASAL OLMAYAN aktif ve pasif hesapların TAMAMI düzeltmeye tabidir.Hesap ayrımı YAPILAMAZ.

 


Kaynak: İsmmmo.org.tr – Soru-Cevap bölümü
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

Önceki İçerikKamu Kurum ve kuruluşları dövizli sözleşme yapabilir mi?
Sonraki İçerikBağ-Kur’daki basamak sistemi devam ediyor mu?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz