Ana Sayfa Vergi Kuyumcular kaç TL’nin altındaki satışları için fatura düzenlemek zorunda değildir?

    Kuyumcular kaç TL’nin altındaki satışları için fatura düzenlemek zorunda değildir?

    3886
    0

    Kuyumculuk işe yapanlarda fatura düzenleme sınırı açıklanan haddin 3 katı idi. 2020 yılında fatura düzenleme sınırının açıklandığı 514 nolu tebliğde kuyumculuk işi yapanlara istinaden açıklamalara yer ver verilirken 2021 yılı için yayınlanan tebliğde sektör bahse konu olmamıştır. 2021 yılı için 4.500 TL altındaki altın satışlarının yazarkasa fişi ile tevsik edebilir mi?

    Kuyumcular için, 2021 YILI Fatura düzenleme sınır 4.500 TL’dir. Bu tutarın altındaki satışlar için ÖKC kullanılabilir. Her yıl Normal fatura düzenleme sınırının 3 katı olarak hesaplanır. 

    Ayrıca bu konuda tebliği yayımlanmaz.

    Özelge: Ödeme kaydedici cihaz fişi düzenleme limitinin üzerindeki satışlarda mutlaka fatura düzenleneceği, faturada ad soyad, adres bulunacağı ancak T.C. kimlik numarasının bulunmasının zorunlu olmadığı , gider pusulasının yılın belli dönemlerinde toplu

    T.C.

    ÇORUM VALİLİĞİ

    Defterdarlık Gelir Vergisi

       
    Sayı : B.07.4.DEF.0.19.10.00-vuk-2010-1-6 18/03/2011
    Konu : Fatura Düzenleme  

     İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, ….Vergi Dairesi Müdürlüğünün…… numarasında kuyumculuk faaliyetinden dolayı kayıtlı bulunduğunuz, bazı müşterilerinizin ödeme kaydedici cihaz fişi düzenleme limitinin üzerindeki satışlarda fatura yerine fiş istediği, bu durumda satış tutarının parça parça düzenlenecek yazar kasa fişi ile belgelendirilip belgelendirilemeyeceği, ad soyad, adres ve T.C. kimlik numarasını vermek istemeyen müşteriye faturanın ne şekilde düzenleneceği, hurda altın alımında gider pusulasının her alışta düzenlenmeyip altın fiyatlarının düşük olduğu dönemlerde toplu olarak düzenlenip düzenlenemeyeceği hususlarında bilgi istenildiği anlaşılmıştır.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesinde, “Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

          1- Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

          2- Serbest MeslekErbabına;

          3- Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

          4- Vergiden muaf esnafa;

    Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlarda fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

    Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedeli (1.1.2011 tarihinden geçerli olmak üzere) 700.-TL’yi geçmesi veya bedeli 700.-TL’den az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir” hükmü yer almaktadır.

    Söz konusu Kanunun, Faturanın Şekli başlıklı 230 uncu maddesinin 3 numaralı fıkrasında, faturada müşterinin adı, ticaret ünvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarasının bulunması gerektiği belirtilmiş, 231 inci maddesinin 6 numaralı fıkrasında ise “Bu Kanunun 232 nci maddesinin birinci fıkrasına göre fatura düzenlemek zorunda olanlar, müşterinin adı ve soyadı ile bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının doğruluğundan sorumludur. (Ancak bu sorumluluk, aynı maddenin 2 nci fıkrasının uygulandığı halleri kapsamaz.) Fatura düzenleyenin istemesi halinde müşteri kimliğini ve vergi dairesi hesap numarasını gösterir belgeyi ibraz etmek zorundadır.” denilmiştir. 

    Aynı Kanunun Gider pusulası başlıklı 234 üncü maddesinde de, ” Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle, defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin;

    1.Vergiden muaf esnafa;

    Yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası, vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir. Bu belge, birinci ikinci sınıf tüccarların, zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için de tanzim edilir” hükmü yer almaktadır. 

    Bu hükümlere göre, (1.1.2011 tarihinden geçerli olmak üzere) 700.-TL’yi geçen satışların miktar itibariyle bölünerek bu satışlar için ödeme kaydedici cihaz ile fişdüzenlenmesi mümkün olmayıp, müşterinin isteğine bağlı olmaksızın söz konusu tutarı aşan satışların fatura ile belgelendirilmesi, 700.-TL’nin altında kalan satışlarda da, müşterinin istemesi halinde fatura düzenlenmesi mecburidir.

    Diğer taraftan, 232 nci maddenin birinci fıkrasında sayılanlar dışındakilere, örneğin nihai tüketicilere düzenlenecek faturada, müşterinin adı soyadı ve adresinin bulunması mecburi olup, ayrıca T.C. numarasının da yer alacağına dair bir hüküm mezkur maddede yer almamaktadır. Ayrıca, gider pusulasının, altın mücevher gibi kıymetli eşyanın alımının yapıldığı anda düzenlenmesi mecburi olup, gider pusulasının yılın belli dönemlerinde toplu olarak düzenlenmesi mümkün değildir.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGelir vergisi mükellefiyeti olan bir kişi bir şirkete mükellefiyetini devir edebilir mi?
    Sonraki İçerikBilgisayar bakım faaliyetlerinde KDV indiriminin süresi uzatıldı mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz