Ana Sayfa Vergi Kur Korumalı Mevduat Hesabından elde edilen faiz geliri ve kur farkı geçici...

    Kur Korumalı Mevduat Hesabından elde edilen faiz geliri ve kur farkı geçici vergi beyanından nerede beyan edilecek?

    1372
    0

    31.03.2022 tarihi itibari ile bilançomuzda bulunan döviz bakiyemizden belli bir bakiyeyi KKM hesabına haziran ayı içerisinde bağladık. 5520 sayılı kanunun geçici 14.maddesi 4.bendinde ”dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlarda dahil olmak üzere” ibaresine istinaden dönem sonu değerlemesinden kaynaklı kur farkı kazanç istisnası hesaplıyoruz ancak Geçici vergi beyannamesinde bunu yazacak madde bulunmuyor. İstisnadan yararlanamıyoruz. Türmob sunumunda 31.03.2022 bakiyelerinde kur farkı kazanç istisnası yok diyorlar ancak yukarıda belirttiğim ibareye göre olması gerekli diye düşünüyoruz. Eğer olmayacak ise bu ibare neden konmuş ? Kur farkından hariç dönem sonu değerlemesi ne olabilir?

    KVK Geçici 14 maddeye göre KKM dan elde edilen Faiz geliri ve kur farkı için istisna uygulanır.


    Gelir ve Kurumlar vergisi mükelleflerinde döviz hesaplarını kur korumalı ya geçirenler için kur farkı geliri istisna muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?

    Özel bir muhasebe kaydı olmaz. Kur değerlemesi yapılır oluşan kur farkı geliri 646 hesaba yazılır. Yeni açılacak Kur garantili hesap 102 hesabın altında alt hesap olarak yer alır. 

    Kur farkı geliri total olarak (646) hesapta yer alır. 

    İstisnaya tabi tutulacak kısım ise 2021/4. Dönem Kurum Geçici Vergi Beyannamesine eklenen “Matrah bildirimi” kulakçığının “Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler” bölümüne yazılarak İstisna işlemi sağlanmış olur. 

    Bu İstisna işlemi için ayrıca muhasebe kaydı yapılmaz.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞirketin aktifinde 8 yıldır bulunan arsanın satışı KDV ve Kurumlar vergisi ne tabi midir?
    Sonraki İçerikYurtdışında şube açılışı için yapılması gerekenler nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz