Ana Sayfa Dünya Kovid-19 salgını Brezilya ekonomisini nasıl etkiledi?

    Kovid-19 salgını Brezilya ekonomisini nasıl etkiledi?

    525
    0

    Gelişmekte olan Ekonomiler

    Brezilya

    Brezilya’da ilk Kovid-19 vakası Şubat ayı sonlarında görülmüştür. Mayıs ayı sonlarına doğru ise vaka sayısı 500 bini aşmıştır. Brezilya, Latin Amerika’daki en güçlü sağlık sistemlerinden birine sahip olmasına rağmen, ülke genelinde bu kapasite dengesiz dağılmıştır. Yoğun bakım üniteleri bazı eyaletlerde neredeyse tamamen dolmuştur. Şu ana kadar virüsün yayılma hızı kontrol altına alınamamıştır. Vaka ve ölüm sayıları bakımından küresel anlamda ABD’den sonraki ikinci ülke pozisyonundadır.

    Merkezi hükümet, zorlayıcı herhangi bir sokağa çıkma yasağı önlemi almamıştır. Buna karşın, eyaletler ve belediyeler 20 Mart’tan itibaren mağazaları, okulları ve plajları kapatma kararı almışlar ve kamuya açık etkinlikleri iptal etmişlerdir.

    Pandemi Brezilya ekonomisinde üç önemli şok yaratmıştır. Birincisi, dış talep düşmüştür. İkinci şok olan yurtiçi talep ve arz, tüketicilerin fiziksel etkileşimlerden kaçınma isteği ve ekonomik faaliyetlerin sınırlandırılması nedeniyle azalmıştır. Üçüncü şok olarak ise, net petrol ihracatçısı olan Brezilya, petrol fiyatlarındaki sert düşüşten etkilenmiştir. Bu gelişmeler sonucunda Brezilya tarihindeki en sert daralmanın görülmesi beklenmektedir. Nitekim Dünya Bankası’nın ülke raporunda 2020 yılında Brezilya ekonomisinin yüzde 8 küçüleceği, OECD “Ekonomik Görünüm” raporunda ise ikinci bir dalganın olması halinde yüzde 9,1 küçüleceği tahmin edilmiştir.

    Brezilya ekonomisi 2019 son çeyreğinde yüzde 1,7 büyüme sergilemesinin ardından 2020 ilk çeyreğinde salgının ekonomiyi olumsuz etkilemeye başlamasından dolayı yıllık bazda yüzde 0,3 küçülmüştür. Sanayi üretim endeksi 2020 yılı Nisan ayında yüzde 18,8 azalmış ve 1990 yılının Nisan ayından beri yaşanan en sert düşüş kaydedilmiştir. Ancak, kısıtlama önlemlerinin hafifletilmesiyle beraber, sanayi üretimi 2020 yılı Mayıs ayında yüzde 7 artarak iyileşme göstermiştir.

    Kovid-19 salgını karşısında atılan maliye politikası adımları oldukça büyük ve cesur olmuştur. Özellikle en hassas ve savunmasız gruplar ile kayıt dışı çalışanlara odaklanan mali yardımlar GSYH’nin yüzde 6’sını geçmiştir. Para politikası tarafında ise Brezilya Merkez Bankası gösterge faiz oranını 2020 Haziran’da tarihi dip seviye olan 2,25 seviyesine çekmiştir. Politika yapıcılar finansal sektörü desteklemek adına önemli adımlar atmışlardır. Kredi genişlemesi sağlanmış ve KOBİ’lerin bundan yararlanması hedeflenmiştir. Vergiler ertelenmiş, kayıtlı çalışanların gelir kayıplarını önlemek amacıyla kamu gelir desteği sağlanmış ve aynı zamanda KOBİ’lerin ücret maliyetleri kısmen azaltılmaya çalışılmıştır.


    Kaynak: Strateji ve Bütçe Başkanlığı Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Bülteni (Ocak-Haziran)
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2019 yılında 280 hesaba atılan harcamaları 2020 yılında gidere yazabilir miyiz?
    Sonraki İçerikBasit usul mükelleflerin yanında çalışanların 07/2020 sigortası nasıl onaylanır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz