Ana Sayfa Vergi Kızı adına tescilli meskenden elde edilen kiranın beyanı anne veya baba tarafından...

    Kızı adına tescilli meskenden elde edilen kiranın beyanı anne veya baba tarafından yapılabilir mi?

    Tapuda kızınız adına kayıtlı olan gayrimenkulün kiraya verilmesinden elde edilen gayrimenkul sermaye iradının, yine kızınız tarafından  Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmekte olup, bu gelirin kendinize ait kira borcunun ödenmesinde kullanılmış olması bu durumu değiştirmeyecektir.

    313
    0
    Sayı: B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-70-3-230
    Tarih: 19/03/2010

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-70-3-230

    19/03/2010

    Konu

    :

    (2010-GVK-70-3)

    İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, tapuda kızınız adına tescilli bulunan bir daireye ait kira bedelinin, kızınızın banka hesabına yatırıldığı halde, şahsınıza ait kira borcuna karşılık kirada oturduğunuz gayrimenkulün sahibi hesabına EFT yoluyla havale edildiği belirtilerek, tapuda adınıza kayıtlı olmayan ancak kira gelirini kendi kira gideriniz için kullandığınız gayrimenkule ilişkin gayrimenkul sermaye iradı beyannamesinin kimin adına verileceği hususunda Başkanlığımızdan görüş istenildiği anlaşılmıştır.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde, aynı maddede bentler halinde sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hükme bağlanmıştır.

    4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre, gayrimenkuller açısından “sahip olma”  kavramı mülkiyet hakkına sahip olmayı ifade etmekte olup,  gayrimenkuller üzerindeki mülkiyet hakkı tapuya tescil ile doğmaktadır.

    Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 8 inci maddesinin üçüncü fıkrasında; “Vergi kanunlarıyla kabul edilen haller müstesna olmak üzere, mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna müteallik özel mukaveleler vergi dairelerini bağlamaz.” hükmü yer almıştır.

    Yapılan bu açıklamalar çerçevesinde, tapuda kızınız adına kayıtlı olan gayrimenkulün kiraya verilmesinden elde edilen gayrimenkul sermaye iradının, yine kızınız tarafından  Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmekte olup, bu gelirin kendinize ait kira borcunun ödenmesinde kullanılmış olması bu durumu değiştirmeyecektir.

    Bilgi edinilmesini rica ederim.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSüresinde beyan edilmeyen gerçek faydalanıcı formu için ceza uygulanır mı?
    Sonraki İçerikNihai tüketicilerin satın aldığı gıdalardan hangileri %1’e tabidir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz