Ana Sayfa Vergi Kira geliri (gmsi) elde etmeme rağmen beyanname vermedim. Süresinden sonra verebilir miyim?

    Kira geliri (gmsi) elde etmeme rağmen beyanname vermedim. Süresinden sonra verebilir miyim?

    Kanuni süresinden sonra pişmanlık talepli olarak verilen GMSİ beyannameleri için pişmanlık zammı uygulanacak ve birinci derece bir kat usulsüzlük cezası kesilecektir.

    3464
    0

    Geçmiş dönemlerde elde edip beyan etmediğiniz kira gelirlerinizi beyan etmelisiniz. Beyannamelerinizi Hazır Beyan Sistemi üzerinden de ilgili yılları seçerek kanuni süresinden sonra veya herhangi bir tespit yoksa pişmanlık talepli olarak verebilirsiniz.

    AÇIKLAMA: Konutlardan elde edilen kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, istisnadan yararlanılamaz, fakat bu durum giderlerin gayrisafi hasılattan indirilmesine engel değildir. Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kira gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.

    Kanuni süresinden sonra pişmanlık talepli olarak verilen GMSİ beyannameleri için pişmanlık zammı uygulanacak ve birinci derece bir kat usulsüzlük cezası kesilecektir.

    Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde, mükellef adına iki kat 1. derece usulsüzlük cezası kesilir ve mükellefin geliri takdir komisyonunca takdir edilir. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi zıyaı cezası hesaplanır. Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep edilir. Bu şekilde tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizinin tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi zorunludur. Ödenmediği takdirde, vergi dairesince her ay için ayrı ayrı gecikme zammı hesaplanmak suretiyle cebren tahsil yoluna gidilir.

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikVeraset ve intikal beyannamesinde gayrimenkul hangi değer üzerinden hesaplanmaktadır?
    Sonraki İçerikE-Belge sistemi üzerinden düzenlenen faturanın iptal işlemi nasıl yapılır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz