Ana Sayfa Muhasebe KÇÖ’den yararlanırken Satış Faturası Kesilebilir mi?

KÇÖ’den yararlanırken Satış Faturası Kesilebilir mi?

757
0

Salgın nedeniyle iş yerimizdeki faaliyetlerimizi geçici olarak tamamen durdurduk ve çalışanlarımızı Kısa Çalışma Ödeneğine başvurusu kapsamında ücretsiz izne çıkardık. Kısa çalışma başvurumuz onaylandı. Bu dönem içinde çalışanların fiili çalışması ile bağlantılı olmayan kapsamda satış faturası düzenleyebilir miyiz? Bu durum Kısa Çalışma Ödeneği almamıza engel midir? İleride Bu nedenle çalışanlara ödenen KÇÖ iptal edilebilir mi?

Kısa Çalışma Ödeneğindeki kural bu ödenekten yararlanan çalışanların belirtilen tarih aralığında fiili olarak iş yerinde çalışmamasıdır. Bu kurala uyulduğu sürece eldeki stoklar için satış faturası düzenlenmesi KÇÖ’nün iptal edilmesine veya sonraki dönemlerde yapılacak denetimlerde geri istenmesine neden olmaz.

Örnek olarak KÇÖ devam ederken, firmanın eldeki malzeme stoklarından satış yapması, sabit kıymetlerinin satışı için fatura düzenlemesi mümkündür. Veya KÇÖ’den bazı çalışanları için tam, bazıları için kısmi olarak yararlanan işletmelerin satış faturası düzenlemesi de mümkündür.

Bir başka örnek de sözleşmeye dayalı olup yasal olarak aylık düzenlenmek zorunda olan Fatura ve Serbest Meslek Makbuzlarının düzenlenmesidir. Müşterisi ile yıllık sözleşmesi olan Muhasebe ve Mali Müşavirlik bürosu, iş yerinde  kısmi veya tamamen KÇÖ uygulasa bile 3568 sayılı meslek yasası kapsamındaki hizmetleri için GV, VUK ve KDV kanunu gereği aylık SM Mkz. düzenlemek zorundadır. Bu durumun Kısa Çalışma Ödeneğinin kesilmesine etkisi yoktur.

Aynı şekilde avukatlık bürosu yıllık sözleşme kapsamında müşterisine/müvekkiline her ay danışmanlık için  serbest meslek makbuzu düzenleyebilir. Bu durum KÇÖ’den yararlanılmasına engel değildir.

Yine bir inşaat taahhüt şirketinin envanterindeki dairelerin satışı için alıcıya fatura düzenlenmesi KÇÖ’den yararlanılmasına engel değildir.

Belirtildiği gibi buradaki kriter, KÇÖ’den tam veya kısmi olarak yararlanan çalışanların, KÇÖ kapsamında bildirilen sürelerde iş yerinde fiilen çalışmamasıdır.

 


Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTOBB Firmalara 6 Milyar TL’nin Üzerinde Nefes Kredisi İmkanı Sunuyor
Sonraki İçerikSon 60 gün içerisinde ücretsiz izin kullanan personel kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz