Ana Sayfa Ekonomi İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı Nedir?

İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı Nedir?

1616
0

Kapasite kullanım oranı, sanayi üretimindeki gidişat hakkında bilgi verdiği için yakından takip edilir. Genellikle bu oranın yükseldiği dönemlerde sanayi üretiminin artması, düştüğü dönemlerde ise sanayi üretiminin azalması beklenir.

Peki kapasite kullanım oranı ne anlama geliyor?

Bir işletmenin belirli bir dönemdeki mevcut fiziki kapasitesi ile üretebileceği en yüksek üretim miktarı, toplam kapasiteyi gösterir. Bunun ne kadarının kullanıldığı ise kapasite kullanım oranı ile ifade edilir.

Bir örnekle açıklayalım: Toplam fiziki kapasitesi 5 makineden oluşan ve ayda en fazla 1000 metre kumaş üretebilen bir firma düşünelim.  Bu makinelerden birinin bakıma alındığını varsayalım. Diğer 4 makine ile 800 metre kumaş üretildiğinde kapasite kullanım oranı yüzde 80 olur.

Kapasite kullanım oranı nasıl yorumlanır?  

Talep koşulları, stok seviyesi, üretimde yaşanan aksaklıklar veya tatil gibi nedenlerle kapasite kullanımı değişebilir. Örneğin talepte artış olduğunda, daha yüksek kapasite kullanımı ile daha fazla üretim yapılabilir. Eğer stok fazlası varsa, üretimin yavaşlatılması kapasite kullanım oranının düşük gerçekleşmesine neden olabilir. Kapasite kullanım oranı, yapılan yeni yatırımlarla fiziki kapasitenin artmasına bağlı olarak da düşebilir. Yani, kapasite kullanımını etkileyen birçok faktör bulunur. Dolayısıyla, bu oranın sanayi üretimi başta olmak üzere diğer göstergelerle birlikte değerlendirilmesi daha doğrudur.

Kapasite kullanım oranı nasıl hesaplanıyor?

Merkez Bankası olarak imalat sanayi kapasite kullanım oranını, her ay düzenlediğimiz İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarından elde ediyoruz. Anketi, imalat sanayinde faaliyet gösteren yaklaşık 2000 firma yöneticisi yanıtlıyor. Ankette üretim, siparişler, stoklar, istihdam, yatırımlar, fiyatlar gibi konuların yanı sıra, kapasite kullanımı hakkında da bir soru bulunuyor. Bu soruya verilen yanıtları, firmaların üretim değerleri ile ağırlıklandırıyoruz. Elde ettiğimiz değerleri toplulaştırarak, ülke geneli için kapasite kullanım oranını hesaplıyoruz.

Firmaların kapasite kullanımları mevsimsel etkilere bağlı olarak değişebiliyor. Bu nedenle veriyi daha sağlıklı bir şekilde takip edebilmek için mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranını da yayımlıyoruz.

Ayrıca, imalat sanayinde farklı mallar üreten firmaları gruplandırarak mal grupları ve alt sektörler bazında hesapladığımız oranları da açıklıyoruz.


Kaynak: TCMB – Herkes için Ekonomi
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikAB’de atıkların geri dönüşümü 67 milyon tona yükseldi
Sonraki İçerik2020 Ocak ayında sözleşmesini fesih ettiğim mükellefin 2019 gelir vergisi beyannamesini vermeli miyim?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz