Ana Sayfa Vergi Havalimanlarında düzenlenecek çekilişlerde kazananlara verilecek arabaların ne şekilde verilendirileceği

    Havalimanlarında düzenlenecek çekilişlerde kazananlara verilecek arabaların ne şekilde verilendirileceği

    529
    0

    T.C.
    MALİYE BAKANLIĞI
    Gelir İdaresi Başkanlığı

    SAYI    :B.07.1.GİB.0.60/6001- 715                                                                                                ANKARA

    KONU  : 04/04/2007 * 30046

    İlgi: 20/03/2007 tarihli dilekçeniz.

    İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, ………Anonim Şirketi tarafından havalimanlarında çekiliş düzenleneceği belirtilerek, bu çekilişlerde kazananlara verilecek arabaların ne şekilde verilendirileceği hususunda bilgi istenildiği anlaşılmaktadır.

    7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu belirlenmiş, anılan Kanunun 4 üncü maddesinin (e) bendinde ise para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerin 2007 yılı için 2.068 YTL’nin vergiden istisna edileceği hükme bağlanmıştır.

    Diğer taraftan, 4783 sayılı Kanunla Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 16 ıncı maddesinin son fıkrasında yapılan düzenlemeler sonucu gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerin %10 oranında vergilendirileceği ve ikramiyenin ayni olarak ödenmesi halinde, fatura değerinin esas alınacağı belirlenmiştir.

    Ayrıca, 4369 sayılı Kanunla aynı Kanunun 7 inci maddesinin birinci fıkrasında da yapılan değişiklik ile yarışma ve çekiliş düzenleyen gerçek ve tüzel kişilerin, ikramiye kazananların ikramiyeleri üzerinden kesilen vergileri bir beyanname ile bildirmeye mecbur oldukları hüküm altına alınmıştır.

    Bu hükümlere göre, yarışma ve çekiliş düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, düzenledikleri yarışma ve çekilişler sonucu ödeyecekleri ikramiyelerin istisna tutarını aşması halinde, aşan kısım üzerinden %10 oranında vergi tevkifatı yapmaya ve tevfik ettikleri vergileri, yarışma ve çekilişin düzenlendiği tarihi izleyen ayın 20’nci günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine beyan etmeye ve aynı süre içinde ödemeye mecburdurlar.

    Öte yandan, dilekçenizde sözü edilen konularla ilgili olarak 28 ve 34 Seri No.lu Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliğlerinde gerekli açıklamalar yapılmıştır.


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEsnaf deyip geçmeyin
    Sonraki İçerikE-Faturanın üzerine irsaliye yerine geçer ibaresi yazarsak irsaliye düzenlemeye gerek var mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz