Ana Sayfa Mevzuat Gezici masal anlatıcılığı faaliyeti vergiden muaf mıdır?

Gezici masal anlatıcılığı faaliyeti vergiden muaf mıdır?

...okul, hastane, çocuk esirgeme kurumu, çocuk cafeleri vb. yerlerde ifa edeceğiniz çocuklara masal anlatma faaliyetini,  ticari bir organizasyon ve sermaye unsuru hakim olmaksızın, şahsi mesaiye ve mesleki bilgiye dayanarak kendi nam ve hesabınıza devamlılık gösterecek şekilde yapmanız halinde  bu faaliyetiniz nedeniyle elde edilen gelirin serbest meslek kazancı olarak vergilendirilmesi gerekmekte olup söz konusu faaliyetler ile ilgili olarak  Gelir Vergisi Kanununda herhangi bir istisna ve muafiyet hükmü bulunmamaktadır.

528
0

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları Gelir Ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü

Sayı

:

62030549-120[65-2018/537]-E.595915

14.08.2020

Konu

:

Çocuk gelişimci olarak çocukların olduğu okul hastane çocuk esirgeme kurumu vb. yerlerde gezici olarak masal anlatımının herhangi bir muafiyete dahil olup olmadığı

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, İki kişi “Çocuk Gelişimci” olarak, okul, hastane, çocuk kafeleri, çocuk esirgeme kurumu gibi yerlerde gezici olarak, sabit bir gelir olmadan çocuklara masal anlatmak istediğinizi belirterek bu konu ile ilgili herhangi bir istisna veya muafiyete dahil olup olmadığınız hususunda bilgi talep ettiğiniz anlaşılmış olup konu hakkında Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde “Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır…” hükmüne,

Aynı Kanunun 66 ncı maddesinde ” Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez…” hükmüne

yer verilmiştir.

Bu hükümlere göre; okul, hastane, çocuk esirgeme kurumu, çocuk cafeleri vb. yerlerde ifa edeceğiniz çocuklara masal anlatma faaliyetini,  ticari bir organizasyon ve sermaye unsuru hakim olmaksızın, şahsi mesaiye ve mesleki bilgiye dayanarak kendi nam ve hesabınıza devamlılık gösterecek şekilde yapmanız halinde  bu faaliyetiniz nedeniyle elde edilen gelirin serbest meslek kazancı olarak vergilendirilmesi gerekmekte olup söz konusu faaliyetler ile ilgili olarak  Gelir Vergisi Kanununda herhangi bir istisna ve muafiyet hükmü bulunmamaktadır.

 


Kaynak: GİB Özelge
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikAvusturya’da 2019 yılı Aralık ayı ile 2020 yılı Aralık ayı dönemi enflasyon oranı %1,2 oldu
Sonraki İçerikAralık ayında işe aldığımız bir personel için 27256 sayılı SGK teşvikinden faydalanabilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz