Ana Sayfa Vergi Gerçek kişilere taksitli satılan ürünün iadesinde gider pusulası hangi tutar üzerinden düzenlenmelidir?

    Gerçek kişilere taksitli satılan ürünün iadesinde gider pusulası hangi tutar üzerinden düzenlenmelidir?

    Malın teslimine ve hizmetin yapılmasına ilişkin olarak düzenlenecek faturalarda ticari teamüllere uygun olarak ayrıca gösterilen iskontolar KDV matrahına dahil olmayacak, fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonlarında belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan ödemeler ise KDV'ye tabi olacaktır.

    465
    0

    E-Ticaret firması nakit fiyatı 200 TL taksitli fiyatı 230 TL olan ürünün faturası taksitli satıldığı durumda nasıl kesilmelidir? Müşteri bu ürünü iade etmek istediğinde iade faturası nakit fiyattan mı vade farkı olan taksitli fiyattan mı kesilmelidir?

    Satış için seçilen yönteme göre (peşin/taksitli) tahsil edilecek bedel ne ise o tutar üzerinden düzenlenir. İade olması halinde de aynı kural geçerlidir.

    Özelge: Faturası önceden düzenlenen taksitli satışların KDV beyannamesinde gösterilmesi ile prim ve iskontoların KDV yönünden durumu hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

    Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-2086 23/11/2011
    Konu : Faturası önceden düzenlenen taksitli satışların KDV beyannamesinde gösterilmesi ile prim ve iskontoların KDV yönünden durumu.

     İlgide kayıtlı dilekçenizde, Şirketinizin ürünlerini kredi kartı ile peşin ve vadeli satmak istediğini belirterek, faturası önceden düzenlenen satışlarınız için POS makinesi ile yapılan tahsilatların KDV beyannamesinde ne şekilde gösterileceği, ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlemek suretiyle yapılan satışlar için ayrıca fatura düzenlenip düzenlemeyeceği ile söz konusu satışlara ilişkin prim ve iskontoların KDV’ye tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

     VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN

     213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun “Faturanın tarifi” başlıklı 229’uncu maddesinde; “Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.” şeklinde tanımlanmış, 231/5’inci maddesinde ise “Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.” hükmüne yer verilmiştir.

     Aynı Kanun’un “Fatura kullanma mecburiyeti” başlıklı 232’nci maddesi hükmüne göre tüccarlar sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve aldıkları emtia veya hizmet için de fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

     232’nci maddede sayılanlar dışında kalanların, tüccarlardan satın aldıkları emtia veyaonlara yaptırdıkları iş bedelinin 2011 yılı için 700 TL’yi geçmesi veya 700 TL’den az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.

    Öte yandan, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin ÖdemeKaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanun’la, perakende mal satan veya hizmet ifa eden ve Vergi Usul Kanunu’na göre fatura kullanma mecburiyeti olmayan satışları bulunan tacirlere ödeme kaydedici cihazları kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

     Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalarda belirtildiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 232’nci maddesinde sayılanlar dışındakilere yapacağınız 2011 yılı için 700 TL’nin altındaki satışların ödeme kaydedici cihaz fişi veya perakende satış fişi ile belgelendirilmesi halinde ayrıca fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.

     Ancak, müşterinin fatura düzenleme süresi olan yedi gün içinde fatura istemesi halinde, ödeme kaydedici cihaz fişi veya perakende satış fişi aslının geri alınarak (müşteriden geri alınan fiş aslının usulüne uygun şekilde iptal edilerek, fatura üzerine “iş bu fatura ……. tarih ve ….. No’lu iptal edilen fiş yerine düzenlenmiştir” ibaresinin eklenerek) fatura düzenleneceği tabiidir.

     Diğer taraftan, POS cihazı kredi kartı yoluyla yapılan alışverişlerde bağlantıyı sağlayan bir araç olup faturası kesilen malların tahsilatının Şirketinize ait POS cihazı ile yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

      KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

     3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun;

     – 1/1’inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

     – 4’üncü maddesinde; hizmetin, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olduğu, bu işlemlerin, bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebileceği,

     – 10’uncu maddesinde; mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde vergiyi doğuran olayın malın teslimi veya hizmetin yapılması, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmesi anında meydana geldiği,

     – 24/c maddesinde; vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat hizmet ve değerlerin matraha dahil olduğu, 25/a maddesinde; teslim ve hizmet işlemlerinde fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen ticarî teamüllere uygun miktardaki iskontoların, matraha dahil olmadığı,

     hüküm altına alınmıştır.

     Aynı Kanun’un 42’nci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak Maliye Bakanlığınca şekil ve muhtevası belirlenen 1 No’lu KDV beyannamesinde, bir vergilendirme döneminde gerçekleştirilen teslim ve hizmetlere ait bedelin kredi kartı ile tahsil edilen kısmı, beyannamenin (Sonuç Hesapları – Diğer Bilgiler – Kredi Kartı ile Tahsil Edilen Teslim ve Hizmetlerin Katma Değer Vergisi Dahil Karşılığını Teşkil Eden Bedel) satırına yazılacaktır.

    KDV beyannamesinde istenilen bu bilgi, verginin tarh ve tahakkuku ile ilgili olmayan denetim amaçlı bir bilgidir. Bu satırda vergiyi doğuran olayın gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaksızın bir vergilendirme döneminde kredi kartı ile yapılan tahsilatlar gösterilecektir. Bu satırda yer alan tutarların beyannamenin “Sonuç Hesapları” kulakçığındaki “Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşkil Eden Bedel” ile uyum göstermemesi ve bu hususun vergi dairesince mükellefe sorulması durumunda, farklılığın; vergisi önceden beyan edilmiş işlemlerin sonraki taksitlerinin kredi kartı yoluyla tahsilatından kaynaklandığının izah gerekçesi olarak gösterilmesi de mümkündür.

     Bu itibarla, Şirketinizin faturası önceden düzenlenerek hesaplanan ve KDV’si ilgili dönemde beyan edilen satışlarına ilişkin olarak, sonraki dönemlerde POS cihazı ile yaptığı tahsilatların, tahsilatın yapıldığı dönem KDV beyannamesinin (Sonuç Hesapları – Diğer Bilgiler – Kredi Kartı ile Tahsil Edilen Teslim ve Hizmetlerin Katma Değer Vergisi Dahil Karşılığını Teşkil Eden Bedel) satırına yazılması gerekmektedir.

     Ayrıca, 26 Seri No’lu KDV Genel Tebliği’nin “L-İskonto Uygulamaları” başlıklı bölümünde; malın teslimine ve hizmetin yapılmasına ilişkin olarak düzenlenecek faturalarda ticari teamüllere uygun olarak ayrıca gösterilen iskontoların KDV matrahına dahil olmayacağı, fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonlarında belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan ödemelerin ise KDV’ye tabi olacağı açıklanmıştır.

     Buna göre, malın teslimine ve hizmetin yapılmasına ilişkin olarak düzenlenecek faturalarda ticari teamüllere uygun olarak ayrıca gösterilen iskontolar KDV matrahına dahil olmayacak, fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonlarında belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan ödemeler ise KDV’ye tabi olacaktır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDiğer ücretli için ödenen SGK primlerinin gider kaydı
    Sonraki İçerikYoutube kanalından elde edilen reklam gelirinin vergilendirilmesi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz