Ana Sayfa Muhasebe Ev Hanımlarına Yaptırılan İşler İçin Gider Pusulası Düzenlenecek Mi?

Ev Hanımlarına Yaptırılan İşler İçin Gider Pusulası Düzenlenecek Mi?

1958
0

Sahne gösterileri elbiseleri ve özel isteğe bağlı olarak maskot imalatı yapıldığı, maskot yapımında işin mahiyetine göre işle ilgili malzeme ve hammadde alımlarında alınan malzemeye göre katma değer vergisi (KDV) oranının %8 veya %18 olarak değişiklik gösterdiği, ayrıca kostüm imalatının üretimi aşamasında vergi mükellefi olmayan ev hanımlarına el işçiliği ve dikim gibi işler yaptırıldığı belirtilerek, söz konusu maskot tesliminde uygulanması gereken KDV oranı ile ev hanımlarına yaptırılan iş için gider pusulası düzenlenirken hangi oranda vergi tevkifatı yapılacağı hakkında özet bilgiler aşağıda belirtilmiştir.

GİDER PUSULASI DÜZENLENMESİ VE %2 STOPAJ YAPILMASI

– Ev hanımlarına yaptırılan işlerin bir hizmet sözleşmesine dayalı olarak, işçi-işveren ilişkisi içinde yaptırılması halinde, yapılan ödemelerin ücret kabul edilerek Gelir Vergisi Kanununun 61, 63, 94, 103 ve 104 üncü maddelerine göre ücret olarak vergilendirilmesi,

– Ev hanımları tarafından evlerinde (herhangi bir bağlılık olmaksızın) ve evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmadan yapılması halinde, bu işi yapan ev hanımlarının Gelir Vergisi Kanununun 9/6 bendi uyarınca esnaf muaflığı kapsamına değerlendirilmesi ve gider pusulası düzenlemek suretiyle yapılan ödemeler üzerinden, aynı Kanunun 94 üncü maddesinin 13/a bendi uyarınca %2 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması,

gerekmektedir.

ÜRÜN TESLİMLERİNDE %18 KDV UYGULANACAKTIR.

KDV oranları; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

Söz konusu Kararname eki (II) sayılı listenin B/4 üncü sırasında, “Pamuklu, yünlü, ipekli, sentetik, suni veya bunların karışımlarından örme dahil her nevi mensucat (pamuk, keten, ipek, sentetik, suni, kauçuk iplik, lif ve benzerleriyle, hayvan kıllarıyla, dokumaya elverişli maddelerle veya bunların karışımları ile birlikte; el tezgahlarında veya diğer şekillerde dokunsun dokunmasın, ağartılmış, boyanmış, baskılı vb. şekillerde olsun olmasın), emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş dokumaya elverişli mensucat, dokunmamış mensucat, vatka, keçe ile her nevi dantela, kordela, kordon ve işlemeler,” ibarelerine yer verilmiştir.

Aynı listenin B/5 inci sırasında ise “Yukarıdaki 4 numaralı sırada yazılı mensucat, vatka, keçe ve dantela, kordela, kordon ve işlemelerden mamul; iç ve dış giyim eşyası (şapka, kravat, kaşkol, şal, eşarp, kemer, çorap, eldiven vb. dahil), omuz vatkası, astar, apolet, ilikleme tertibatı, cep, kol, yaka, rozet ve fırfır ile bunların benzerleri, havlu, bornoz, perde, çarşaf, yastık, yorgan, battaniye, uyku tulumu, her türlü kılıf ve örtüler ile bunların benzeri ev tekstil ürünleri (taşıtlarda kullanılanlar dahil) (yataklar hariç) ile kıymetli taş ve madenler hariç her nevi maddeden mamul fermuar, çıtçıt, düğme, kopça, boncuk ve benzerleri,” ibareleri yer almıştır.

Buna göre,  Kararname eki (II) sayılı listenin B/5 inci sırasında yer alan iç ve dış giyim eşyası veya ev tekstil ürünü kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayan maskot teslimlerinizin genel oranda (% 18) KDV’ye tabi tutulması gerekmektedir.

 

 

 


Kaynak: GİB ÖZELGE – 24.01.2020 –
62030549-120[9-2017/232]-87953
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTürkiye’deki bankacılık sektörünün toplam yabancı para varlıkları 2018 yıl sonuna göre %4,9 arttı
Sonraki İçerikYabancı personellerimiz için ücretsiz izin desteğine başvuru yapabilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz