Ana Sayfa Ekonomi Dört Kişilik Aile İçin Eylül Ayında Yoksulluk Sınırı Kaç TL?

    Dört Kişilik Aile İçin Eylül Ayında Yoksulluk Sınırı Kaç TL?

    3289
    0

    Dört Kişilik Bir Ailenin Sağlıklı, Dengeli ve Yeterli Beslenebilmesi İçin Yapması Gereken Aylık Gıda Harcaması Tutarı (Açlık Sınırı) 1.522,58 TL , Yoksulluk Sınırı 4.960 TL!!!
    1-
    Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.522,58 TL,
    2- Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.959,54 TL oldu.
    3- Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.901,08 TL olarak gerçekleşti.

    AYLIK MUTFAK ENFLASYONU %1,19 VE ONİKİ AYLIK %9,84 ORANINDA.
    Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için;
    1- Yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı geçtiğimiz aya göre 18 TL,
    2- Yılbaşına göre 90 TL,
    3- Geçen yılın aynı ayına göre 136 TL,
    artış gösterdi.

    YOKSULLUK SINIRI TUTARI İSE SON BİR AYDA 58 TL, YILBAŞINA GÖRE 295 VE GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE 444 TL ARTTI.
    1-
    Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre %1,19 oranında arttı.
    2- Yılın ilk dokuz ayı itibariyle fiyatlardaki artış %6,31 oranında gerçekleşti.
    3- Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı %9,84 oldu.
    4- Yıllık ortalama artış oranı ise %6,96 olarak hesaplandı.

    EYLÜL 2017 GIDA HARCAMASI ÇALIŞMASINA TEMEL ALINAN BESLENME KALIBINDA YER ALAN ÜRÜN FİYATLARI:
    1-
    Süt, yoğurt, peynir grubunda:  Bu ay süt ve yoğurt fiyatı arttı, peynir fiyatı ise ortalamada biraz geriledi. Her zaman olduğu gibi sadece beyaz peynir (inek) fiyatı hesaplamada dikkate alındı, koyun ve keçi sütünden yapılan peynir ya da örgü, kaşar peyniri gibi ürünler kapsam dışında tutuldu.
    2- Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta: Kıyma ve kuşbaşı et fiyatı Kurban bayramı sonrası da değişmedi, tavuk fiyatı da aynı kaldı. Sakatat ürünleri (dana ciğer, yürek, böbrek) fiyatlarında da bir değişiklik tespit edilmedi. Bunun nedeni balık mevsiminin başlaması olarak açıklandı. Mevsimin başında balık fiyatı biraz yüksek oldu ve fakat ilerleyen günlerde düştü. Yumurtanın tane fiyatı iki kuruş ucuzladı. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyatları nohutta artarken kuru fasulyede biraz düştü, diğerleri ise aynı kaldı.
    3- Yaz mevsimi boyunca gıda harcaması artışını dengeleyen yaş sebze-meyve fiyatları bu ay yükseldi. Ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 3,75 TL oldu ve geçtiğimiz aya göre kilogramda 17 kuruş arttı. Geçtiğimiz ay 3,53 TL olarak hesaplanan sebze ortalama kilogram fiyatı bu ay 3,68 TL oldu. Meyve ortalama kilogram fiyatı ise 3,65 TL’den 3,86 TL’ye yükseldi.
    4- Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bu ay fiyatlar yine aynı kaldı.
    5- Son grup içinde yer alan gıda maddeleri:  Tereyağı ve margarin fiyatı artarken zeytinyağı ve ayçiçekyağı fiyatı aynı kaldı. Zeytin ortalama fiyatında (siyah-yeşil) bir değişiklik olmadı. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinde bu ay fındık fiyatı yine geriledi, antep fıstık fiyatı ise zam gördü. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünlerinden karabiber fiyatı düştü, ancak pul biber fiyatı arttı, diğerleri ise aynı kaldı. Pekmez, şeker, tuz, salça, çay ve ıhlamur fiyatı bu ay da aynı kaldı, ancak reçel fiyatı arttı, bazı bal ürünlerinde ise fiyat gerilemesi tespit edildi.

    Kaynak: Türk-İş Sendikası

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikİngiltere’de Enflasyon Son 5 Yılın En Yüksek Seviyesinde!
    Sonraki İçerik2017 Eylül Ayında İthalat ve İhracatımız Ne Kadar Arttı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz