Ana Sayfa Mevzuat Derneğe bağışlanan arsa nedeniyle dernek veraset ve intikal vergisi öder mi?

Derneğe bağışlanan arsa nedeniyle dernek veraset ve intikal vergisi öder mi?

Derneğinizin 7338 sayılı Kanunun 3 maddesinin (b) bendinde belirtilen teşekküllerden olmadığı anlaşıldığından veraset yoluyla veya ivazsız suretle intikal edecek mallar dolayısıyla Derneğizden veraset ve intikal vergisinin aranılması gerekmektedir.

738
0

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.38.15.01-160[3-2012/20-7]-126

15/08/2012

Konu

:

Derneğe bağışlanan taşınmaz ile ilgili olarak derneğin veraset ve intikal vergisi muafiyeti hk.

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, bağış yoluyla intikal eden arsa vasıflı taşınmazın iktisabı nedeniyle Derneğinizin veraset ve intikal vergisinden muaf olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

             Aynı Kanunun 3 üncü maddesinin (a) fıkrasında, amme idareleri, emekli  ve yardım sandıkları, sosyal sigorta kurumları, umumi menfaate hadim cemiyetler, siyasi partiler ve bunlara ait olan veya bunların aralarında kurdukları teşekküllerden kurumlar vergisine tabi olmayanların, (b) fıkrasında da yukarıdaki fıkrada sayılanlar dışında kalan hükmi şahıslara ait olup, umumun istifadesi için ilim, araştırma, kültür, sanat, sıhhat, eğitim, din, hayır, imar, spor gibi maksatlarla kurulan teşekküllerin veraset ve intikal vergisinden muaf tutulacağı hüküm altına alınmıştır.

            Buna göre, Derneğinizin 7338 sayılı Kanunun 3 maddesinin (b) bendinde belirtilen teşekküllerden olmadığı anlaşıldığından veraset yoluyla veya ivazsız suretle intikal edecek mallar dolayısıyla Derneğizden veraset ve intikal vergisinin aranılması gerekmektedir.


Kaynak: GİB Özelge
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik2020 Temmuz ayı verilemeyen Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri için son gün 18 Aralık 2020!
Sonraki İçerikCovid-19 Gerekçeli 2020/Ekim Ayı ve Öncesine Ait Yersiz Yararlanılan Kısa Çalışma Ödemeleri Terkin Edildi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz