Ana Sayfa Muhasebe Defter tutmada arka arkaya iki dönem %20’ye kadar düşüklük olursa bilanço usulünden...

    Defter tutmada arka arkaya iki dönem %20’ye kadar düşüklük olursa bilanço usulünden işletme usulüne geçebilir miyiz?

    Birinci sınıftan ikinci sınıfa geçilmesi bakımından alış veya satış rakamlarının herhangi birinde anılan maddede yazılı hadlere göre %20 oranında bir düşüklük olması veya arka arkaya üç dönemdeki toplam düşüklüğün %20'ye kadar olmasının dikkate alınması gerekmektedir.

    546
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    AYDIN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    (Mükellef Hizmetleri ve Usul Müdürlüğü)

    Sayı

    :

    87247876-105-6

    14/04/2014

    Konu

    :

    Defter Tutma Haddi

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun tetkikinden, faaliyet konunuzun etüt merkezi işletmek olduğu, 2013 yılı toplam hasılatınızın tahmini olarak 55.000 lira civarında olacağı ve 2014 yılında işletme hesabı esasına göre defter tutup tutamayacağınız hususunda bilgi istediğiniz anlaşılmaktadır.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun 176 ncı maddesinde tüccarların, defter tutma bakımından iki sınıfa ayrıldıkları, I inci sınıf tüccarların, bilanço esasına göre, II nci sınıf tüccarların, işletme hesabı esasına göre defter tutacakları hüküm altına alınmıştır.

    Mezkur Kanunun 177 nci maddesinde ise, “Aşağıda yazılı tüccarlar, I inci sınıfa dahildirler:

    1. Satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satan ve yıllık alımlarının tutarı (01/01/2014 tarihinden itibaren) 150.000- TL’yi veya satışları tutarı (01/01/2014 tarihinden itibaren)  200.000- TL’yi aşanlar,

    2. Birinci bentte yazılı olanların dışındaki işlerle uğraşıp da bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatı (01/01/2014 tarihinden itibaren) 80.000- TL’yi aşanlar;

    3. 1 ve 2 numaralı bentlerde yazılı işlerin birlikte yapılması halinde 2 numaralı bentte yazılı iş hasılatının beş katı ile yıllık satış tutarının toplamı (01/01/2014 tarihinden itibaren) 150.000- TL’yi aşanlar;

    ….”

    hükmü yer almaktadır.

    Öte yandan, aynı Kanunun “Sınıf Değiştirme” başlıklı 179 uncu maddesinde;

    “a) (I) inciden (II) nciye geçiş: İş hacmi bakımından I inci sınıfa dahil olan tüccarların durumları aşağıdaki şartlara uyduğu takdirde, bunlar, bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlayarak, II nci sınıfa geçebilirler:

    1. Bir hesap döneminin iş hacmi 177 nci maddede yazılı hadlerden % 20’yi aşan bir nispette düşük olursa veya

    2. Arka arkaya üç dönemin iş hacmi 177 nci maddede yazılı hadlere nazaran % 20’ye kadar bir düşüklük gösterirse.”

    hükmü bulunmaktadır.

    Yukarıda yer alan hükümler çerçevesinde; birinci sınıftan ikinci sınıfa geçilmesi bakımından alış veya satış rakamlarının herhangi birinde anılan maddede yazılı hadlere göre %20 oranında bir düşüklük olması veya arka arkaya üç dönemdeki toplam düşüklüğün %20’ye kadar olmasının dikkate alınması gerekmektedir.

    Buna göre 2013 yılı hesap döneminde 55.000 lira civarında olmasını beklediğiniz toplam hasılatınızın [(80.000) – (80.000 X %20) =] 64.000- TL’nin altında kalması halinde 2014 yılı hesap döneminde işletme hesabı esasına göre defter tutmanız mümkün bulunmaktadır.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na Salgın Nedeniyle Aralık Ayında 186 Milyon TL Daha Ek Kaynak Gönderilecek
    Sonraki İçerikBorç ertelemesi kapsamında düzenlenecek vade farkı faturasında uygulanacak KDV oranı nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz