Ana Sayfa Vergi Binaya dışarıdan profesyonel yöneticilik hizmeti veren kişinin aldığı para için fatura düzenlemesi...

    Binaya dışarıdan profesyonel yöneticilik hizmeti veren kişinin aldığı para için fatura düzenlemesi gerekiyor

    291
    0

    Kat maliki olmayan biri, binada yöneticilik yapmakta ve her ay Binadan 1.500,00-TL yönetici ücreti almaktadır. Fakat bu kişi aynı zamanda başka bir işyerinde sigortalıdır. Kat maliki olmayan bu kişi ile ilgili binanın sigorta sorumluluğu, mecburiyeti var mıdır?

    Kişinin elde ettiği gelire fatura düzenlemesi gerekir.


    Apartman Yöneticiliği Yapan Şirketin Apartman Giderleri İçin Topladığı Aidatların Kurum Kazancına Dahil Edilip Edilmeyeceği, KDV’ye Tabi Olup Olmadığı ve Fatura Düzenlenip Düzenlenmeyeceği Hakkında Özelge

    T.C. 

    SİVAS VALİLİĞİ

    Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

    Sayı

    :

    67630374-105[9371068551]-18372

    16.06.2021

    Konu

    :

    Apartman Yöneticiliği Yapan Şirketin Apartman Giderleri İçin Topladığı Aidatların Kurum Kazancına Dahil Edilip Edilmeyeceği, KDV’ye Tabi Olup Olmadığı ve Fatura Düzenlenip Düzenlenmeyeceği Hk.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, sözleşmeye dayalı olarak apartman yönetimi işi yaptığınız, şirketin alt hesap numaralarından bir tanesinin sözleşme yapılan apartmanın aidat/yakıt/demirbaş vb. paralarının yatırılması ve bu hesaptaki paraların ilgili apartmanın giderleri için apartmana fatura edilmek suretiyle harcanması için kullanıldığı, apartman üyeleri ile yapılan sözleşmeye istinaden şirketinizin alacağı hizmet bedeline fatura kesilerek dosyalama yapıldığından bahisle apartmana ait aidat/yakıt/demirbaş vb. paraların şirket hesabına yatırılması durumunda yatırılan tüm paralara fatura kesilip kesilmeyeceği hususunda Defterdarlığımız görüşü talep edilmektedir.

    I. KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.

    Gelir Vergisi Kanununun 38 inci maddesinde, “Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:

    1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir;

    2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.

    Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulur.” hükümleri yer almaktadır.

    Buna göre, şirketinizin yapmış olduğu apartman/site yöneticiliği danışmanlığı hizmeti karşılığında ücret adı altında almış olduğu tutarların kurum kazancınıza dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

    Öte yandan, müşteriniz olan apartmanların ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılmak üzere şirketiniz banka hesabına aidat, yakıt, demirbaş vb. adlarla aktarılan tutarlar ise kurum kazancına dahil edilmeyecektir. Ancak, bu şekilde aktarılan tutarlardan şirketinize kalan kısımların bulunması halinde ilgili dönemde kurum kazancına dahil edileceği tabiidir.

    II. KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun;

    – (1/1) maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu,

    – (4/1) maddesinde, hizmetin, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olduğu, bu işlemlerin bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebileceği,

    – 20 nci maddesinin (1) ve (2) numaralı fıkralarında, teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği

    hüküm altına alınmıştır.

    Ayrıca, KDV Genel Uygulama Tebliğinin “I/A-1. Verginin Konusunu Teşkil Eden İşlemler” başlıklı bölümünde, “KDV’nin konusuna giren işlemler, 3065 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde sayılmış olup, mal teslimi veya hizmet ifalarının verginin konusuna girebilmesi için, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılmış olmaları veya aynı maddede belirtildiği üzere, “diğer” faaliyetler kapsamında yapılmaları gerekir…” açıklamasına yer verilmiştir.

    Buna göre, özelge talep formu ekinde yer alan Apartman/Site Yöneticiliği Danışmanlığı Sözleşmesi çerçevesinde ticari işletmeniz tarafından mutad olarak verilen site yönetimi hizmeti ve olağan hizmetler dışında, apartman yönetimi tarafından yaptırılması kararlaştırılan tamirat, tadilat, hukuki işler vb. gibi diğer hizmetler ile ilgili verilecek aracılık hizmeti de KDV’ye tabidir.

    Ancak, apartman aidatlarının tamamının veya bir kısmının hizmet ifa edilmeksizin apartmana ilişkin giderlerin ödenmesi için kullanılması amacıyla şirketinizin hesaplarında tutulması, fatura düzenlenmemiş olması koşuluyla verginin konusuna girmeyecektir.

    III. VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN:

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun;

    – 227 nci maddesinin birinci fıkrasında, “Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.”,

    – 229 uncu maddesinde, “Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.”,

    – (231/5) maddesinde, “Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.”

    hükümlerine yer verilniştir.

    Bu çerçevede, müşteriniz olan apartmanın ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılmak üzere şirketiniz banka hesabına aktarılan aidat, yakıt, demirbaş vb. tutarlar için fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.

    Ancak, ticari işletmeniz tarafından verilen site yönetimi hizmeti ve faaliyetiniz kapsamındaki diğer hizmetler (apartman yönetimi tarafından yaptırılması kararlaştırılan tamirat, tadilat, hukuki işler vb. gibi diğer hizmetler ile ilgili verilecek aracılık hizmeti gibi) ile söz konusu aidat, yakıt, demirbaş vb. tutarlardan şirketinize kalan kısımların bulunması halinde bu tutarlar için, genel hükümler çerçevesinde fatura düzenlemeniz gerektiği tabiidir.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMatbaadan reklam materyallerini alıp, müşteriye satan aracı firma alım ve satımda KDV tevkifatı yapacak mı?
    Sonraki İçerikAynı ortağa ait başka bir şirkete geçiş nakil olarak değerlendirilebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz